Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Foto-succes op Facebook   (23-01-2013)

facebookfacebook
HOORN - De zestigjarige Horinees Jacques Wester - vrijwilliger bij Vereniging Oud Hoorn - is gek op zijn stad Hoorn. Om meer over het verleden van de stad te weten te komen, begon hij ruim tien jaar geleden met het verzamelen van foto's. Inmiddels is Jacques in het bezit van zo'n drieduizend exemplaren en deelt hij deze via Facebook. "Ik wilde alle foto's uit mijn computer openbaar maken. Hoe kan dat beter dan via internet?" Zo ontstond eind vorig jaar 'Kèèk op Hoorns Verleden', een Facebook-pagina waarop mensen herinneringen kunnen delen.

Initiatiefnemer Jacques Wester wil het verleden van Hoorn delen. (foto: Foto Hoekstra)
Het verzamelen van foto's groeide voor Jacques uit tot een hobby waarin hij steeds meer tijd stak. "Ik kreeg foto's, kocht er een aantal en schafte vele boeken aan over het verleden van Hoorn. Door de foto's en boeken aan elkaar te linken ontdekte ik steeds meer over de geschiedenis van Hoorn. Op een gegeven moment kreeg ik van iemand driehonderd foto's van vlak na de oorlog. Hierop waren veel Hoornse personen herkenbaar te zien. Ik vond het belangrijk om deze herinneringen te delen en de personen met hun naam te herenigen." Jacques begon half december met het plaatsen van een foto van de Hoofdtoren uit 1900 op zijn Facebook-pagina en kreeg hier ontzettend veel reacties op. Inmiddels bezoeken ruim elfhonderd leden de pagina 'Kèèk op Hoorns Verleden', waarvan ruim vijftig mensen zelf actief foto's en verhalen plaatsen. "Veel personages op de geplaatste foto's hebben daardoor nu ook daadwerkelijk een gezicht gekregen."

De groots uitgegroeide hobby is Jacques gelukkig nog niet boven zijn pet gegroeid. "Het is prachtig om te zien dat foto's van huizen, straten en mensen in Hoorn zich als een olievlek over de stad verspreiden. Het verleden van Hoorn moet namelijk gedeeld worden. Er is nog heel veel materiaal onder de leden dus ik denk dat 'Kèèk op Hoorns Verleden' nog lang door kan gaan en dat hier nog heel veel mensen van zullen genieten."
Ook benieuwd naar Hoornse herinneringen? Ga naar Facebook en zoek op 'Kèèk op Hoorns Verleden'. Deel hier oude foto's en verhalen of geniet gewoon van hetgeen er te zien en te lezen is.

 

Nieuwsarchief