Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn voor de Geschiedenis Online Prijs 2012, in Top 10   (09-02-2013)

geschiedenisonlineprijsU kunt niet meer stemmen. Sinds 9 februari staan we met deze site in de Top 10 voor de publieksprijs en zijn we dinsdag 12 februari uitgenodigd in het Nationaal Archief te Den Haag om de prijsuitreiking bij te wonen. De Geschiedenis Online Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar. De prijs is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website. Als een website goed toegankelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie bewerkstelligt dan zullen bezoekers van de website meer vinden, langer blijven en eerder terugkomen. Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van deze prijs geschiedenis op internet stimuleren. Winnaar van de Geschiedenis Online Prijs ontvangt het beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten.

Winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs, de website die door het publiek is gekozen als favoriete historische website, ontvangt een geldprijs van € 2.500,-.

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Archieven.nl en het Nationaal Archief.

beeldjegonnekevanechten Winnaar van de Geschiedenis Online Prijs 2012 ontvangt het beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten.

Winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs 2012, de website die door het publiek is gekozen als favoriete historische website, ontvangt een geldprijs van €2500,= .





De vakjury beoordeelt geschiedeniswebsites in drie categorieën:
* Archiefdiensten;
* Verenigingen en particulieren;
* Musea en Themasites.
Gekeken wordt onder andere naar toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en originaliteit.

De jury

Deze jury beoordeelt geschiedeniswebsites in drie categorieën:
• Archiefdiensten
• Verenigingen en particulieren
• Musea en Themasites

De jury bestaat uit...

bartvanderboom

Bart van der Boom is als universitair docent vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden verbonden. In oktober 2012 heeft hij de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met zijn boek: "Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust" gewonnen. Volgens de jury was dit het beste historische boek van 2012. De heer Van der Boom ontkracht in zijn boek de mythe dat de Nederlandse samenleving tijdens de oorlog wist wat er met de Joden gebeurde.

bobcoret

Bob Coret is dé persoon die de wereld van de ICT onderzoekt en duidelijk maakt. Hij voorziet mensen en organisaties van advies omtrent al hun digitale zaken. Zijn specialisme ligt op het terrein van: internet technologie, software architectuur en informatie architectuur. Daarnaast is de heer Coret een expert op het gebied van internet en genealogie.

suzannajansen

Suzanna Jansen is non-fictieschrijver. Ze verwierf bekendheid met haar boek over de bedelaarskoloniën van Veenhuizen, Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis (2008). Dit boek werd een enorme bestseller. In 2011 verscheen De hemel is goud. Biografie van een race. Momenteel is zij bezig met een aantal theaterprojecten en doet zij onderzoek voor een nieuw boek.

De Geschiedenis Online Prijs 2012 wordt uitgereikt in februari 2013.

logo_archieven_nl

logo_deree

logo_hist_nieuwsbladnationaal archief






De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Archieven.nl, de Ree-archiefsystemen, Historisch Nieuwsblad en het Nationaal Archief. De prijs wordt nu voor de zevende keer uitgeloofd. Eerdere winnaars waren Vele Handen (2011) het Anne Frank Huis (2010), het Scholtenhuis (2009) en het Rijksmuseum van Oudheden (2008).

Winnaar Geschiedenis Online Prijs 2011 : VeleHanden.nl

Categoriewinnaars
Categorie archiefdiensten: www.velehanden.nl
Categorie particulieren en verenigingen: www.domanialemijn.nl
Categorie musea- en themasites: www.mijngelderland.nl

Publieksprijs www.deurnewiki.nl


De prijzen worden uitgereikt op dinsdag 12 februari 2013 in het Nationaal Archief in Den Haag.

De volledige lijst staat van eerdere winnaars staat hier

De website van de Vereniging Oud Hoorn is door de internetwerkgroep aangemeld voor de Geschiedenisonlineprijs, omdat de werkgroep op zoek blijft naar verbetering van de website. Een belangrijke stimulans is gevonden in de deelname aan wedstrijden. Hoe wordt de site beoordeeld door anderen? Naast de vakjury bij onderstaande beoordelingen stellen wij steeds aan de orde dat een onderlinge beoordeling belangrijk kan zijn in kwaliteitsverbetering. Geef elk aangemelde website de plicht een drietal voor hen geselecteerde websites te beoordelen. In principe op dezelfde criteria als die van de vakjury.

Hieronder staan de resultaten van de wedstrijden tot nu toe.

2007 Eervolle vermelding
In 2006 werd de website genomineerd voor de Archieven.nl-prijs

In 2007 werd een eervolle vermelding verkregen voor de Archieven.nl-prijs.

2008 Beste verenigingswebsite
In 2008 werd de website als beste site bekroond in de categorie Historische verenigingen bij de Archieven.nl-prijs

2010 Hollandprijs

In 2010 werd de website bekroond met de Hollandprijs in de categorie van verenigingen met meer dan 500 leden.




2010 HollandprijsIn 2011 hebben we met 500 stemmers een 7e plaats behaald en zijn daar trots op. In totaal waren er zo'n 22.000 stemmen uitgebracht. De ranglijst is hier

 

Nieuwsarchief