Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een kleurige verschijning op de Roode Steen   (22-11-2012)

rodesteen14Dankzij kleurhistorisch onderzoek is de Roode Steen een kleurrijk pand rijker. Roode Steen 14 heeft haar oude kleur terug.

Aan de Roode Steen staat een aantal van Hoorns mooiste monumenten die het historische karakter van het plein bepalen. De voorgevels zijn gebouwd in diverse architectuurstijlen en dateren uit verschillende bouwperioden. De panden zijn in verschillende kleuren afgewerkt. In het kader van bouw- en kleurhistorisch onderzoek is onlangs van één pand de voorgevel onderzocht, Roode Steen 14. Dit onderzoek heeft geleid tot een nieuw kleurgebruik met een bijzonder resultaat.

De eigenaar van het pand, Centipede Vastgoedbeheer BV uit Hoorn, liet groot onderhoud verrichten. Bij het onderhoud behoorde ook het opnieuw schilderen van de negentiende eeuwse voorgevel. Voor dit schilderwerk werd in overleg met de gemeente Hoorn onderzoek verricht naar oude kleurlagen. Het onderzoek werd uitgevoerd door TPAHG architecten.

De voorgevel was tot voor kort geheel wit geschilderd. Hoewel de gevel de afgelopen 125 jaar meerdere malen werd gewijzigd konden een aantal originele onderdelen onderzocht worden. Op deze onderdelen waren nog verschillende oude verflagen aanwezig. Het onderzoek wees uit dat de gepleisterde gevel oorspronkelijk in een paars-rode kleur was geschilderd. De oudste verflagen op de dakkapel bleken een donkere okergele kleur te hebben gehad.

Om een bestaand wit geschilderd rijksmonument in een paars-rode kleur af te mogen werken werd vergunning verleend. De gemeente stimuleert het historisch kleurgebruik op voorgevels omdat de individuele kleuren bijdragen aan de beleving van de stad. Het Hoornse straatbeeld is opgebouwd met panden uit verschillende bouwperioden. De nieuwe kleuren van Roode Steen 14 zijn daarvan een aansprekend voorbeeld.

 

Nieuwsarchief