Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zwaar verkeer binnenstad   (19-11-2012)

vrachtwagenwielenMaandagavond 19 november 2012 vond een overleg plaats in de raadszaal van het stadhuis Hoorn over de voorbereiding van de verkeersnotitie ’zwaar verkeer binnenstad’. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden waren uitgenodigd om mee te praten over de analyse van de problemen evenals de oplossingen.

Er waren totaal ca. 45 aanwezigen. Het merendeel betrof bewoners, slechts één hand vol ondernemers was aanwezig om mee te praten. De topknelpunten die vanuit het overleg zijn benoemd zijn de ’snelheid van verkeer’ op bepaalde routes in het centrum. Tweede topknelpunt is de overlast van trillingen door zwaar verkeer.

Een aantal mogelijke oplossingen werd door de aanwezigen van tafel gegooid. Men was het er unaniem over eens dat er géén busstrook in de Draafsingel zou moeten komen. Ook bleek dat de tonnagebeperking geen oplossing biedt, omdat het slecht te handhaven is.

Oplossingsgericht
Er waren ook oplossingen die werden aangedragen die wel werden gesteund; Men vond het juist een goed idee om kleinere OV-bussen in het centrum te laten rijden. Ook het verbeteren van de wegfunderingen op plekken waar dat echt nodig is.

Vervolgtraject notitie
Het vervolgtraject van de notitie zwaar verkeer centrum wordt nu ingezet. In januari 2013 zal er een voorbereidende notitie naar het College van B en W worden gezonden. Aansluitend zal in februari 2013 een Collegebesluit worden voorbereid, waarna het in maart 2013 geagendeerd wordt in de gemeenteraad.

Wethouder Pijl: "Praktische maatregelen zijn belangrijk"
Michiel Pijl, tevens aanwezig bij het overleg, lichtte zijn eigen verwachting toe op de notitie; "Ik heb niet de illusie dat we de spanning tussen de historische binnenstad en die van zwaar verkeer kunnen wegnemen en het tij van de ene op de andere dag structureel kunnen keren. Wel verwacht ik dat we vanuit de notitie praktische maatregelen kunnen voorbereiden en uitvoeren die concreet merkbaar zijn voor bewoners en ondernemers, met een positieve uitwerking."

bron www.hoorngids.nl

zie ook brief van Vereniging Oud Hoorn

 

Nieuwsarchief