Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Vereniging Oud Hoorn 95 jaar   (10-11-2012)

oudhoornOp vrijdag 16 november a.s. viert de Vereniging Oud Hoorn haar 95-jarig bestaan en dit jubileum wordt extra feestelijk door de presentatie van een heel bijzonder historisch boek over de geschiedenis van de stad in de 19e eeuw. Deze periode is nog niet eerder zo grondig en samenhangend onderzocht.

Het boek “Hij komt van Hoorn”, Hoorn tussen 1795 en 1914, een geschiedenis in 64 verhalen is geschreven door Jos Leenders.

In 1859 wordt in het Hoornse Nut , hét culturele genootschap, een voordracht gehouden met de titel: ‘Hij komt van Hoorn!’, een beledigende manier om te zeggen dat wat uit Hoorn komt altijd te laat komt. Maar de spreker is gedecideerd: er is niets van waar, de gouden VOC-tijd is voorbij, dat wel, maar Hoorn mag er nog steeds wezen, in menig opzicht zelfs meer dan ooit. Hij heeft gelijk: de West-Friese landbouw bloeit als nooit tevoren, de kaasprijs bereikt recordhoogte en Hoorn als markt- en winkelstad floreert. Het beeld over de saaie, ingedutte en vervallen periode in Hoorn moet grondig worden bijgesteld.

Prof. dr. Marita Mathijsen-Verkooijen, emeritus hoogleraar is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde in de 19 de eeuw en zij schetst in haar inleiding een verrassend beeld van die periode.

Schrijver Jos Leenders, die verantwoordelijk is voor het 800 pagina’s tellende boek met veel bijzondere illustraties vertelt over de vele schatten die hij in archieven heeft aangetroffen en hem zo hebben geboeid.

Mark Heerink zorgt op het orgel voor Nederlandse muziek uit de 19 de eeuw.

De bijeenkomst vindt plaats in de Oosterkerk te Hoorn.

Het boek ligt vanaf 17 november bij de boekhandels in Hoorn en bij de Vereniging Oud Hoorn openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Bestelde en reeds betaalde boeken zijn tijdens deze tijden ook af te halen bij Oud Hoorn.

De prijs is € 39,95

Vanaf die datum is ook de tentoonstelling “Hoorn in de 19 de eeuw” in het Pakhuis, Onder de Boompjes 22 te bezoeken. De toegang is vrij,

 

Nieuwsarchief