Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Uitreiking monumentenprijs Oud Hoorn 2012   (28-10-2012)

oudhoorn

Tijdens de najaarsledenvergadering van de Vereniging Oud Hoorn was de uitreiking van de monumentenprijs 2012 agendapunt 6 van de bijeenkomst. Hieronder volgt de door Coen Droog (vice-voorzitter)uitgesproken toespraak, alvorens de prijs werd overhandigd.

Vorig jaar ontstond al het idee om de monumentenprijs van de Vereniging Oud Hoorn aan het project, dat we vandaag extra in het zonnetje zetten, toe te kennen. Dit project eindigde toen ex aequo op de eerste plaats. Toen ging de prijs naar de restauratie van het Oostereiland. Vanochtend gaat het om een complex dat nauwelijks minder bijzonder is, maar wel bescheidener van omvang. Het is maar goed dat we dit project voor de prijs in portefeuille hadden want als de prijs toen ook was vergeven, was het uitermate moeilijk geweest om met een nieuw restauratieproject te komen. Dat baart ons bestuur zorg. Natuurlijk, de grote monumenten in onze stad staan er schitterend bij. Maar met het teruglopen van de middelen bij gemeente en rijk en het opdrogen van de subsidies voor restauraties gaan we een moeilijke periode tegemoet. Want in dat opzicht is het project waar Oud Hoorn dit jaar de monumentenprijs aan toekent een voorbeeld van hoe het ook kan.

Een voorbeeld van ondernemerschap en durf, van vakmanschap en liefde voor het vak en van creativiteit en inventiviteit. En het is een voorbeeld hoe zonder grote subsidies ook mooie dingen tot stand kunnen komen. Heeft u al een idee waar de prijs heen gaat? Heel lang is met de gebouwen die deel van dit project uitmaken gesold. Er was gedoe over het eigendom. Er waren foute plannen waarbij geen enkele rekening met de monumentale panden werd gehouden. Er waren ontwikkelaars die slechts op zoek waren naar het maximale rendement op deze unieke en historische plek in de binnenstad.
Die vonden de zorg voor het erfgoed onzin. Elke poging om dit project te restaureren en te verbeteren strandde. Totdat het bedrijf in beeld kwam waaraan we vandaag met genoegen de prijs willen overhandigen.

De prijs 2012 gaat naar Aannemingsbedrijf Wit en A-Zeven Projectontwikkeling B.V voor het project De Distilleerderij. bordje

In de volksmond zijn deze panden bekend als de Schermerpanden, omdat de ‘natte’ Schermer hier vroeger distilleerderij De Kroon en een azijnfabriek had. Aannemingsbedrijf Wit is erin geslaagd om in een moeilijke ruimtelijke context, tussen Kleine Noord, Wester Sint Jansteeg en Dubbele Buurt met veel verschillende panden een fors winkeloppervlak te realiseren. Dat is gelukt ondanks diversiteit aan maatvoeringen, invullingsmogelijkheden en een beperkt oppervlak. Daarbij zijn ook de monumentale elementen waar mogelijk intact gebleven en gerestaureerd. Op de verdieping zijn bovendien acht binnenstadswoningen, geen enkele gelijk, op een zeer bijzondere wijze in dit kleine stukje in de binnenstad, ingeweven. Voor de moed om dit project op te pakken, nog meer voor de hoge kwaliteit die door het aannemingsbedrijf is gerealiseerd, heeft het bestuur van Vereniging Oud Hoorn besloten de monumentenprijs 2012 aan dit bedrijf toe te kennen. Ik heb begrepen dat inmiddels een van de woningen verkocht is en dat de andere zeven inmiddels zijn verhuurd. Ook dat is in deze tijd een felicitatie waard.

Naast de prijs moeten ook enkele pluimen worden gegeven. En dat is aan het Bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn. Zij is erin geslaagd om deze partij aan tafel te krijgen en te houden want het ging aanvankelijk allesbehalve van een leien dakje. Er zijn nog heel wat harde noten gekraakt. Maar samen werd de eerste aanzet voor de restauratie en nieuwbouw uitgewerkt. Ook het architectenbureau TPAHG Architecten moet worden genoemd. Dat bureau heeft dit ingenieuze plan ontworpen..

Dan wil ik nu graag de prijs uitreiken aan de gebroeders Nic en John Wit van A-Zeven Projectontwikkeling en Aannemingsbedrijf Wit.


overhandiging

Overhandiging van de twee herinneringsbordjes


bordjesenbloemen

Trots op de foto


dankwoordnicwit

Tijdens de rondvraag bedankte Nic Wit de Vereniging voor de toegekende prijs

Eerdere berichtgeving mbt de Schermerpanden:

Schermerpanden door brand geraakt 21-11-2010

Monumentale verrassingen van 27-12-2011

Informatie mbt eerder uitgereikte monumentenprijzen treft u hier

 

Nieuwsarchief