Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

LED-reclame op de Krententuin   (05-10-2012)

oostereilandDe fractie van PvdA heeft zogenaamde Artikel 43 vragen gesteld over de plaatsing van het LED-scherm op het Oostereiland. Op het scherm promoten Cinema Oostereiland en Museum van de Twintigste Eeuw hun activiteiten. Volgens raadslid Piet Bruijns is de procedure rond het scherm op dit monument niet correct verlopen.

-----------------------------------------------

ledreclame

Lees hier de brief van de PvdA:

Aan het college van burgemeester en wethouders
en de leden van de gemeenteraad van Hoorn

Blokker, 5 oktober 2012

Betreft: art.43 vragen “LED-reclame op de Krententuin”

Geacht college,

De PvdA-fractie heeft op 25 september jl. in de commissie vragen gesteld over de plaatsing van het LED-scherm op het rijksmonument op het Oostereiland. De vragen waren vooral toegespitst op het hierbij niet betrekken van de eigenaren van het Oostereiland die verenigd zijn in een “Vereniging van Eigenaren “. De verantwoordelijke wethouder gaf toe dat dit helaas niet is gebeurd.
Nu blijkt dat er meer aan de hand is dan de fractie op dat moment aan informatie had.

Het gaat ook om de wijze waarop de vergunning is aangevraagd. Bij de eerste aanvaag van 10 mei 2012 ging het om houten reclameborden. Daar is met de bewoners en omwonenden over gecommuniceerd. In het weekblad van 18 mei 2012 staat bij de bekendmakingen van de gemeente Hoorn onder het hoofdstuk “Verleende omgevingsvergunningen uitgebreide procedure”: Krententuin/Schuijteskade: plaatsen reclameborden en reclame-uitingen”.

Dus niets over een LED-scherm. Ook in de brief van het hoofd van de afdeling “vergunningen en bouwtoezicht” van 8 juli 2011 wordt geschreven over “twee reclameborden van hout”. Later bleek dat de reclameborden op problemen stuitten bij de Welstand en Monumentencommissie. Als reactie op de afwijzing van deze commissie is wellicht het voorstel van het LED-scherm aan de orde gekomen. Maar deze laatste vorm van reclame is niet meer met de bewoners en omwonenden besproken en ook niet ter inzage gelegd.

Verder blijkt dat de Welstandnota deze vorm ( LED-verlichting met bewegende teksten en beelden ) van reclame niet toestaat. Dit beleidstuk is vastgesteld door de gemeenteraad. Als het zo is dat u de Welstandnota wil wijzigen op dit punt is het aan de gemeenteraad of zij hiermee akkoord gaat. Dit is nog niet gebeurd.
Verder hebben wij begrepen dat in de koopcontracten van de eigenaren van de appartementen van de Krententuin een bijlage zit waar de kopers op de hoogte worden gebracht van de monumentenstatus en dat er niets aan de buitenklant van het gebouw veranderd mag worden

Dit alles brengt de PvdA-fractie tot de volgende vragen:
1. Is het juist dat de Welstandnota LED-verlichting uitsluit op rijksmonumenten?
2. Als dat juist is, hoe verklaart u dan dat de gemeente een aanvraag heeft ingediend en toegekend voor de plaatsing van het LED-scherm op het monument?
3. Bent u op de hoogte van de bijlage die bij de koopcontracten van de appartementen zit waar staat geschreven dat de eigenaren van de appartementen niets mogen wijzigen aan de buitenkant van het gebouw en kunt u ons de betekenis uitleggen van deze tekst?
4. Bent u van mening dat ondanks het feit dat u aan bewoners hebt verboden wijzigingen aan te brengen aan de buitenzijde van het monument, u dit als gemeente wel mag? Zo ja, waarom?
5. Is het juist dat de bewoners wel bij de 1e aanvraag van “Houten reclameborden” zijn betrokken, maar niet meer bij de aanvraag voor LED-verlichting? Zo ja, waarom niet?
6. Is onze constatering juist dat de gelopen procedure niet juist is verlopen?
7. Zo ja, wat gaat u ondernemen om onjuistheden in de procedure te corrigeren en recht te doen aan de belangen van bewoners en onwonenden?

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA

Piet Bruijns

c.c. Pers, bewoners Hoofd e.o ,bewoners Krententuin w.o de VvE.

 

Nieuwsarchief