Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

400 jaar betrekkingen met Turkije   (04-09-2012)

400jaarturkije

Op 6, 7 en 8 september is een uitgebreide viering in Hoorn van 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga, namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan aan. Dit jaar is dat 400 jaar geleden. Op diverse plaatsen in Nederland en Turkije wordt daar dit jaar uitgebreid bij stilgestaan. In Hoorn vinden op 6, 7 en 8 september allerlei feestelijke activiteiten plaats. Iedereen is daarbij van harte welkom. De toegang is gratis.

Programma

Het programma bevat activiteiten voor jong en oud. Op donderdagavond wordt met medewerking van de Vereniging Oud Hoorn een stadswandeling ‘Turkije in Hoorn’ gehouden. Daarna is er een Soefi dansvoorstelling op de Roode Steen en een lezing in het Westfries Museum. Op zaterdag zijn er diverse activiteiten op de Roode Steen en op het Oostereiland:
•optreden Mehter groep
•Turkse volksdans en muziekTurkse familie/kindervoorstelling
•Turkse proeverijen
•theehoek met schoenenpoetser en waterpijp
•koffiedikkijkster
•hennatattooplaatser
•kamelenrit
•expositie kunstenares Nuray Atas
•diverse Turkse films in Cinema Oostereiland

Trots

Burgemeester Onno van Veldhuizen: ‘Er is in korte tijd een heel mooi programma in elkaar gezet. Er zijn veel mensen van Turkse en Nederlandse komaf bij de organisatie betrokken. Dat dit initiatief in Hoorn écht is opgepakt door een vrouwelijk Turks raadslid van de PvdA (Dilek Bilgen-Kucuksanturk) en een mannelijk Nederlands raadslid van de VVD (Chris de Meij), geeft mij een gevoel van trots. Dilek en Chris zijn echte bruggenbouwers. Ook verdienen wat mij betreft alle anderen organisatoren en de sponsoren een groot compliment.’

Relatie Nederland – Turkije (bron: website Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Turkije is voor Nederland een steeds belangrijkere handelspartner. Het handelsvolume tussen beide landen is de afgelopen tien jaar verdubbeld en een verdere toename ligt in de verwachting. Naast de economische banden is er ook sprake van een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied en genieten steeds meer Nederlandse toeristen met volle teugen van de Turkse zon of een citytrip naar Istanbul. En natuurlijk zijn beide landen op een bijzondere wijze met elkaar verbonden door de 380.000 Nederlanders van Turkse afkomst.

oudhoorn

Tijdens de wandeling van 6 september wordt het St. Pietershof aan het Dal bezocht. In het Pietershof worden de kaarsennis en de tulpentableaus bekeken. De kaarsennis is een getrouwe kopie van een soortgelijke nis in het Topkapipaleis in Istanbul. De tableaus dateren uit 1570-1617, de beginperiode van de handelsrelatie.

 

Nieuwsarchief