Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een 19e-eeuws reclamebord gerestaureerd   (20-07-2012)

hoornOp de hoek van de Slapershaven en het Grote Oost is onlangs weer een stukje stadshistorie zichtbaar gemaakt. Een eenvoudige groen geschilderde plank tegen de buitengevel van Grote Oost 132 bleek een rijkdom aan historische reclameteksten te bevatten. Na zorgvuldig onderzoek is één van de oudste reclameteksten in Hoorn zorgvuldig blootgelegd en gerestaureerd. In sierlijke letters is de tekst ‘TABAK.SIGAREN.KOFFY EN THEE’ weer zichtbaar gemaakt.

atelier

Omdat historische gevelreclames in Hoorn zeldzaam zijn, werd in overleg met bureau Erfgoed besloten de plank te restaureren. Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van het pand, gaf fijnschilders Leonieke en Max Polman uit Hoorn opdracht voor het onderzoek en herstel. Bij het onderzoek werden meer dan 27 kleurlagen aangetroffen en kwamen veel oude teksten tevoorschijn.
groteoost132

Eén van de gevonden reclameteksten ‘schilder en glazenmaker’ stond ook op een historische foto uit 1907. Onder deze tekst kwam de gerestaureerde tekst met ‘tabak.sigaren.koffy en thee’ tevoorschijn. Dat was bijzonder omdat er al meer dan125 jaar geen eigenaren waren geweest met andere beroepen dan schilders of behangers. De oudste reclameschildering op de plank werd rond het midden van de 19e eeuw aangebracht en bestond uit de tekst ‘tabak koffy en sigaren’, dus nog zonder de toevoeging ‘thee’. Bij de restauratie zijn de geschilderde letters geretoucheerd ‘al tratteggio, een restauratiemethode waarbij het verschil tussen originele onderdelen en gerestaureerde delen zichtbaar blijft. met

Het hoekpand was vooral bekend als één van de Bossuhuizen vanwege de geschilderde frieslijst op de gevel aan de Slapershaven. Nu heeft echter ook de gevel aan de Grote Oost een bijzondere schildering, een historisch reclamebord dat toont hoe in Hoorn reclamevoering in de 19e eeuw plaatsvond.

Hoorn, 20 juli 2012

In een volgend Kwartaalblad wordt een uitgebreid artikel opgenomen over deze restauratie .

 

Nieuwsarchief