Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ruime meerderheid voor standbeeld Coen   (03-07-2012)

coenDe Coen-tentoonstelling in het Westfries Museum is afgelopen. De stemmen zijn geteld en het oordeel is geveld. De uitslag is overduidelijk. Jan Pieterszoon Coen mag blijven staan. Twee derde van de bezoekers van de expositie is deze mening toegedaan. Ook onder scholieren vond een ruime meerderheid de aanklacht tegen het standbeeld niet terecht.

Drie maanden lang stond Jan Pieterszoon Coen terecht in het Westfries Museum en konden bezoekers zich als jurylid uitspreken over de aanklacht ; ‘Jan Pieterszoon Coen is niet standbeeldwaardig’. De tentoonstelling is door 9000 mensen bezocht. Bijna 2500 bezoekers velden ook daadwerkelijk een oordeel door een sticker te plakken op een van de stemborden. De uitslag is een bevestiging van de beslissing van de gemeenteraad van Hoorn om het standbeeld te laten staan. Maar liefst 63,9% (1575 stemmen) vindt Coen wel standbeeldwaardig. Daarvan ziet slechts een kleine minderheid hem als een echte held. De meeste bezoekers hebben een heel afgewogen en genuanceerd oordeel. Zij erkennen zijn gewelddadig optreden in Oost-Indië, maar pleiten er voor dit in het licht van de tijd te zien. Voor anderen wegen zijn verdiensten zwaarder. ‘Zonder Coen geen poen’ drukt een bezoeker het kort maar krachtig uit. Ook het argument dat het standbeeld een monument is voor de wijze waarop onze voorouders in de negentiende eeuw met helden omgingen wordt meerdere keren genoemd. Vooral voor inwoners van Hoorn telt mee dat men gehecht is geraakt aan het beeld, dat inmiddels bij het stadsbeeld hoort.
Tenslotte wordt ook de mening van rechter van dienst Maarten van Rossem, dat je de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis niet weg moet moffelen, door talrijke bezoekers gedeeld.
Van 35,5% (876) van de bezoekers mag het standbeeld wel weg. ‘Een moordenaar verdient geen standbeeld’ is onder de tegenstanders het meest gehoorde argument. Een andere bezoeker schrijft : ‘Wat een verschrikkelijk wrede man, die Coen. Wat een leed heeft hij anderen aan gedaan. Zelfs in die tijd was het niet normaal wat hij deed. Zet dat standbeeld maar weg. Net als Stalin, Kadaffi en Sadam Hoessein.’
Een kleine 6% kon ondanks, of misschien wel juist door alle in de tentoonstelling naar voren gebrachte argumenten voor of tegen het standbeeld niet tot een eensluidend oordeel komen.

zie ook: Nieuwe tekst bij standbeeld Coen krijgt glossy en Geschiedenis moet je niet met een witkwast wegmoffelen. Zie hier de wekelijkse bijdrages van Ruud Spruit op de site www.dichtbij.nl

 

Nieuwsarchief