Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Van Vollenhoven opent Oostereiland   (22-06-2012)

oostereilandOp vrijdag 22 juni opende prof. mr. Pieter van Vollenhoven het gerestaureerde Oostereiland. Met een druk op de knop gaf prof. mr. Pieter van Vollenhoven vrijdag 22 juni het startsein voor een film over Oostereiland. Daarmee was de officiële opening van het voormalige gevangeniseiland Oostereiland een feit.
programmaopening

In de film laten Hoornse kinderen de eerste bewoner van het eiland, de 17e eeuwse koopman Cornelis Jansz Schuijt, zien wat er van “zijn” eiland is geworden.
Klik hier voor een filmpje over Oostereiland

mrpietermetjan

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, noemde de restauratie “een fantastisch voorbeeld van herbestemming en liefde en toewijding voor monumenten. Hoorn heeft met dit project ontzettend fors zijn nek uitgestoken.”

pieteroostereiland
Projectleider Jan van der Heijden, Mr. Pieter van Vollenhoven, wethouder Ronald Louwman, gedeputeerde Elvira Sweet

Ruim drieënhalve eeuw geleden was Oostereiland het eerste eiland in Europa dat in open zee werd aangelegd. “Een soort Deltawerken avant-la-lettre: ongelooflijk ingewikkeld en kostbaar”, aldus de Hoornse wethouder Ronald Louwman (Ruimtelijke Ordening en Financiën) in zijn openingstoespraak. ingesprekmrpieter

Het eiland in de voormalige Zuiderzee had in de loop der eeuwen vele bestemmingen: van uitvalsbasis voor de toenmalige admiraliteit tot rijksgevangenis. In de 19e eeuw waren in de gebouwen op het eiland meer dan 1.000 gevangenen gehuisvest.

Bruisend cultuureiland
Eind 2002 kwam het complex, een rijksmonument, definitief leeg. Inwoners van Hoorn dachten mee over een nieuwe bestemming. In 2007 kocht de gemeente het gevangeniseiland van het Rijk. De gebouwen werden gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Er kwam een nieuwe brug naar het eiland, de kades werden vernieuwd en het eiland is opnieuw ingericht. Nu is het een bruisend cultuureiland, waar het “fantastisch wonen, werken en recreëren is”, verwoordde wethouder Ronald Louwman de metamorfose van het voormalige gevangeniscomplex.

Boek
Tijdens de openingsbijeenkomst kreeg mr. Pieter van Vollenhoven het eerste exemplaar overhandigd van het boek “Oostereiland, van baggerbak tot cultuureiland”. Daarin staat de roemrijke geschiedenis van het eiland beschreven en de restauratie.

Mix van functies
Na afloop van het officiële gedeelte kreeg mr. Pieter van Vollenhoven een rondleiding langs de belangrijkste nieuwe bestemmingen in het complex: 25 woningen, een Ontwerpcentrum, Cinema Oostereiland, het Museum van de Twintigste Eeuw en brasserie-gevangenishotel Oostereiland. De gemeente Hoorn trad zelf op als ontwikkelaar. De totale ontwikkelingskosten waren ruim 30 miljoen euro. Het ministerie van OCW, de provincie Noord-Holland en het ministerie van VROM droegen ruim 5 miljoen euro bij in de vorm van subsidies.

Klik hier voor de toespraak van wethouder Ronald Louwman

Klik hier voor de film die gemaakt is van de openingshandeling door MR. Pieter van Vollenhoven
Kijk voor meer info op: www.oostereiland.nl.

 

Nieuwsarchief