Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Stolpersteinen geplaatst   (19-06-2012)

stolpersteinklein
Stolpersteine gelegd in Hoorn door Gunter Demnig op 18 juni 2012. Zonder verdere plichtplegingen toog de Duitse kunstenaar Gunter Demnig aan het werk. In de stromende regen legde hij de eerste Stolperstein voor Keern 81.

gunterdemnig

In totaal moesten er 16 Stolpersteine gelegd worden op 9 locaties. Het gezelschap toog vervolgens naar de Berkhouterweg 16 en Drieboomlaan 19. Toen werd besloten om eerst koffie te gaan drinken in het Claes Joesthuis bij de Oosterkerk. Daar voegde Hoorns burgemeester Onno van Veldhuizen zich bij hen en hield zijn toespraak. Hij overhandigde Gunter Demnig een ginkgo boompje om in zijn tuin te planten.
Het werd droog zodat de volgende Stolpersteine locaties zonder regenpakken en paraplu’s bereikt konden worden. Eerst naar de Beatrixlaan 3 (toen: Parklaan 3), daarna Groote Oost 77 (hoort nu bij 75), vervolgens Gedempte Turfhaven 7b, door naar Breed 10 en via Grote Noord 79 naar de laatste bestemming Italiaanse Zeedijk 46.

rozen Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers.De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Het was de bedoeling om bij elke locatie het Kaddish (Joods gebed voor de overledene) uit te spreken. Dat gebed kan echter alleen uitgesproken worden als er 10 Joodse mannen aanwezig zijn. Op elke locatie werd een moment van stilte gehouden en las de Kinderstadsdichter van Hoorn een strofe voor van haar gedicht Onze Mensen. De ochtend werd afgesloten in een bekend havencafé waar alle medewerkers en instanties in alle rust bedankt konden worden voor hun aandeel in dit bijzondere project.
floryneterpolak
Het initiatief werd bijna een jaar geleden genomen door Flory Neter-Polak (op de foto met Kwartaalblad Oud Hoorn 2). Meer te lezen, in de toekomst, in het Kwartaalblad Oud Hoorn 3.

8 maart 2012 brachten we u in hier deze nieuwsrubriek op de hoogte van de komst van Stolpersteinen. Inmiddels zijn deze "struikelstenen" geplaatst en zullen we in onze vaste rubriek WOII er dieper op ingaan.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine

en https://www.stolpersteine.nl/

 

Nieuwsarchief