Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Genealogie Hoogerbeets   (27-04-2012)

hoogerbeetsFrank Arthur Hoogerbeets wees de website-redactie op een (inmiddels herstelde) fout op onze website in een artikel mbt de opening van de Veliustentoonstelling op 10 september 2007. Als telg van het Hoornse geslacht Ho(o)gerbeets wees hij ons op zijn website www.hoogerbeets.net, met daarop veel informatie. De link naar de genealogische website is opgenomen op onze pagina Oud Hoorn links, subrubriek genealogie.

De herstelde fout::

Petrus Hogerbeets wordt vermeld als mede gevangene, maar dat moet zijn Rombout Hogerbeets, de neef van Petrus.



Hoogerbeets

Ook interessant is de ontdekking vorig jaar van een schilderij van Reynoutgen Hogerbeets, een nicht (oomzegger) van de hierboven vermelde Petrus. Dat schilderij uit 1601 is inmiddels gerestaureerd en verkocht aan een prive-verzamelaar in Londen.


De naam Hoogerbeets, soms ook gespeld als Hogerbeets, vindt zijn oorsprong in het plaatsje Beets (Zeevang). Volgens Velius (Kroniek van Hoorn) ging het om een hofstede die 500 meter ten Oosten van de kerk zou hebben gestaan. Aanwijzingen hiervoor zijn er niet; op deze plek ligt nu een snelweg.

Dirck Heyndricxsz verhuisde begin 16e eeuw van Beets naar Hoorn alwaar zijn zoon Heyndrick Dircxsz tussen 1515 en zijn dood in 1543 afwisselend wethouder en burgemeester was. Kleinzoons van Heyndrick waren o.a. de welbekende raadpensionaris van Leiden Rombout Dircxsz en diens neef, de Arts en dichter Latijns Pieter Pietersz, later ook Petrus genoemd, die in Hoorn zeer geliefd was.

In de late 16e en vroege 17e eeuw gingen nakomelingen van dit Hoornse geslacht naar andere plaatsen in de provincie, voornamelijk richting Zaandam en Amsterdam, en enkelen ook naar andere provincies, waarbij vaak alleen hun patroniem werd genoteerd. Dat maakt het soms moeilijk om ze te traceren. Tegen het einde van de 17e eeuw wordt het beeld duidelijker.

Lees verder op www.hoogerbeets.net

 

Nieuwsarchief