Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

ledenvergadering + Markermeerpresentatie   (24-04-2012)

oudhoornHieronder enkele momenten uit de ledenvergadering van 18 april 2012. Het officiële verslag wordt in het Kwartaalblad afgedrukt en in de de najaarsledenvergadering besproken. Ton van der Lee, senior beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening, is voor de gemeente Hoorn betrokken bij het beleid rond het IJsselmeergebied. Hij verzorgde een inleiding over Hoorn, stad aan het Blauwe Hart, en informeerde de vergadering over het Rijksbeleid t.a.v. het Markermeer en de positie van Hoorn. Zie hier de presentatie in pdf-formaat


1 – Welkom, algemene mededelingen

- Egbert Ottens heette iedereen welkom, in het bijzonder onze ereleden.
- Er werd stil gestaan bij het overlijden in Canada van Wim Bongers.
Na een hartoperatie was hij weer thuis en leek het goed te gaan. Thuis is hij onverwacht overleden. Wim was ons trouwste lid op afstand. Hij bleef Horinees in hart en nieren en had nog regelmatig, soms zelfs wekelijks, contact met verschillende leden van de vereniging. Jaarlijks kwam er een prachtige nieuwjaarswens voor alle vrijwilligers en het bestuur van de vereniging, met daarin elke keer dertig euro voor het toezenden van het Kwartaalblad. Ook op de artikelen daarin reageerde hij regelmatig. Naar aanleiding van het artikel over Gré Visser vertelde hij mij dat hij als jongetje bij de Ortskommandantur met zijn broertje een keer vlees uit de keuken had meegepikt, tot verdriet van de Duitse kok. Als jullie honger hebben, had hij toen hij de jongens na weken weer eens zag, gezegd, dan kun je er om vragen. Er waren dus ook goede Duitsers liet hij mij weten. Wij zullen hem missen. Wij wensen zijn Canadese vrouw en andere nabestaanden sterkte.

2 – Verslag van de najaarsledenvergadering
Het verslag in het eerste Kwartaalblad van dit jaar op blz. 36 en volgende werd zonder wijzigingen vastgesteld met dank aan de secretaris, Rita Lodde.

bestuur

3 – Actualiteiten en mededelingen vanuit het bestuur
Sinds de vorige ledenvergadering is veel gepasseerd.
- De gevelsteen die de herinnering aan Gré Visser en haar moedige daden levend moet houden, kon in januari jl in de gevel van het pand aan het Grote Oost worden onthuld. Het was opnieuw een buitengewone bijeenkomst. Twee weken geleden heeft de burgemeester Hoorns eerste vrouwelijke ereburger bezocht ter gelegenheid van haar 95e verjaardag. Onze vereniging heeft een boeket bloemen laten bezorgen.
- In juni wordt een aantal Stolpersteine in Hoorn geplaatst. Het is een actie van het Comité 40-45 in Hoorn. Op een messing plaatje staan de namen van joodse burgers die in het pand waarvoor de steen komt genoemd, en die in de oorlog zijn afgevoerd en omgekomen. De stenen worden inmiddels in geheel Europa gelegd. Oud Hoorn heeft de plaatsing van éen van die stenen voor haar rekening genomen.
- Wij hebben het al vaker gevraagd en zullen er ook opnieuw bij gemeente op aandringen om een aantal straten in onze stad te noemen naar Horinezen die in het verzet actief zijn geweest. Ons idee: geen nieuwe straatjes ver weg in Bangert/Oosterpolder, maar bijvoorbeeld de omgeving van het Philipsterrein en de Lidl.
- In juni, bij de officiële oplevering van het Oostereiland, wordt de gevelsteen van Oud Hoorn geplaatst die bij de toekenning van de Monumentenprijs Oud Hoorn 2011 aan de gemeente is toegekend voor de restauratie van het eiland. Tegen die tijd verschijnt ook deel 16 in de bouwhistorische reeks over het Oostereiland. Intekenen kan nog tot 1 mei a.s. Met korting. Zie het Kwartaalblad. Of de site.
- Eind juni wordt ook de biografie van de mede-oprichter en inspirator van onze vereniging, en erelid, Johan Christiaan Kerkmeijer, gepresenteerd. Wie voor 1 mei het boek bestelt kan genieten van een fikse korting. Voor nadere informatie zie de flyer bij het laatste Kwartaalblad, de site van de vereniging.
- Tezelfdertijd vindt in het Westfries Museum een expositie van schilderijen en tekeningen van Kerkmeijer plaats en komt in het Pakhuis van de vereniging een expositie van de bouwplannen waarover Kerkmeijer een oordeel gaf, toen hij zitting had in de Welstandscommissie in Hoorn.
- Eind dit jaar verschijnt "Hij komt van Hoorn", de geschiedenis van Hoorn in de 19e eeuw. Het wordt een schitterende publicatie met veel onbekende verhalen over onze stad. Een pil van om en nabij de 800 bladzijden met veel illustraties. Het boek wordt gepresenteerd tijdens een bijzondere bijeenkomst ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van onze vereniging. Later daarover meer.
- Veel boeken in een kort tijdsbestek. Als bestuur hebben we ons al over deze kwestie gebogen en vastgesteld dat er beter moet worden gespreid. We hebben dat al aan Publicatiestichting Bas Baltus laten weten. Punt is dat de twee eerstgenoemde publicaties sterk zijn vertraagd. Alleen van het laatste boek stond al jaren de presentatiedatum vast.

- Hoorn Oh ja, is helaas gestopt. Maar in overleg met Koos van Bockxmeer zijn we erin geslaagd om de jaarlijks kroniek op de site van de vereniging te plaatsen. Koos verzorgt de tekst. Alphons Noordeloos, een nieuwe vrijwilliger, zoekt er de foto’s bij.
- De restauratie van de maquette Hoorn 1650 is klaar. Het wachten is nu op het beschikbaar komen van de ruimte in het Westfries Museum. Het museum is bezig met een filmische presentatie achter de maquette, waarop voor een breed publiek informatie over de maquette, de stad en de geschiedenis van de stad in de Gouden Eeuw wordt verteld. Onze vereniging is begonnen met het maken van een programma voor touchscreens, die bij de maquette komen, waarop geïnteresseerde bezoekers meer informatie over de thema’s kunnen krijgen. We hopen dat beide activiteiten gelijk klaar zijn bij de presentatie van de maquette in haar nieuwe onderkomen. Daarna ligt nog een derde uitwerking te wachten: een imaginaire 3D-wandeling door het Hoorn van de Gouden Eeuw. Vanuit onze vereniging is het legaat van mevrouw Groefsema hiervoor ingezet, vanuit de gedacht dat daarmee een zo groot mogelijk publiek van dat legaat kan profiteren.
- Frans van Iersel vertegenwoordigt onze vereniging in de Klankbordgroep Poort van Hoorn. Oud Hoorn heeft een uitgebreide reactie op de plannen geschreven. Samen met enkele bestuursleden is de reactie gepresenteerd aan de leden van de raad, in enkele ledenvergaderingen van politieke partijen en in het Overleg Leefbaarheid Binnenstad. Ongeacht of men het met de reactie van Oud Hoorn eens was, de waardering voor de deskundige inbreng van Oud Hoorn en de professionele presentatie was groot.

- Onlangs heeft een werkgroep van de vereniging een reactie vastgesteld op de Ontwerp Structuurvisie van de gemeente Hoorn. De werkgroep was met het bestuur teleurgesteld over de Ontwerp-visie. De gemeente leek nauwelijks iets te hebben gedaan met de uitgebreide, inhoudelijke reactie van Oud Hoorn van vorig jaar augustus, op de Basisnota Structuurvisie, die de onderlegger was voor het Ontwerp. De nieuwe nota is inhoudelijk niet gewijzigd. Het bleek onmogelijk om te zien wie welke reactie had gegeven en hoe het college daarop heeft gereageerd. Niettemin hebben we weer gereageerd.
- Begin mei hebben we een kennismakingsgesprek met wethouder Westenberg die een deel van de portefeuille van Roger Tonnaer heeft overgenomen na diens opstappen. We zullen hem ook op de hoogte van onze onvrede stellen.

- Verder maken we ons zorg over de ontwikkelingen van de bouwplannen in Bangert-Oosterpolder, meer precies: de infrastructuur bij de Westerblokker en de gevolgen daarvan voor de monumentale 17e eeuwse boerderij de Barmhartige Samaritaan. Aanvankelijk zou daar een t-kruising komen. Nu wordt wijziging van het bestemmingsplan voorbereid en wil men er een fors kruispunt aanleggen waarvan de afslagen vlak bij het monument komen. Er moet zelfs een strook van de tuin voor worden ingeleverd. Het stoort ons hoe weinig historisch besef er bij de plannenmakers op het stadhuis is op dit punt. We hebben verschillende bvij de monumentale midden 17e eeuwse boerderij komen. Hebben verschillende initiatieven ontwikkeld om de politiek te bewegen naar andere oplossingen te zoeken. Het unieke aanzicht van deze schitterende boerderij, eigendom van Hendrick de Keijser, die in 2009 nog de monumentenprijs van Oud Hoorn ontving, komt ernstig in het gedrang. Verder vrezen we dat door de toename van het verkeer en dan vooral het zware verkeer schade aan dit unieke monument zal ontstaan.

- Meermalen hebben we gepleit om, bij de dijkwerkzaamheden aan de oostkant van de stad, die nu hun einde naderen, de oude situatie te herstellen ten aanzien van de aansluiting van het Kleine Oost op de Schellinkhouterdijk. Helaas lijkt iedereen ondanks de belofte om er serieus en positief naar te kijken horende doof en ziende blind.
- Daarnaast hebben we en vragen we in gesprek met Westenberg nogmaals aandacht voor de open gaten in de stad. We hebben ons positief gesteld achter de uitlatingen van bezorgde burgers en omwonenden over het smerige gat van de oude schouwburg. Het is een onwaardige smet op de stad. Het was ook een van de aspecten waarvoor wij in onze reactie op de Basis-Structuurvisie augustus vorig aandacht van het college voor vroegen.

Mede in relatie tot de toegenomen mogelijkheden van informatievoorziening, met name via de sociale media en dergelijke zullen we ons als bestuur buigen over de mogelijkheden daarvan en de huisstijl. Maar éen ding is vast afgesproken: ons vertrouwde logo blijft.

- Tot slot een dringende vraag aan u. We zijn op zoek naar een vrijwilliger die met name de winkel op zaterdag kan komen versterken. U kunt zich in de pauze aanmelden bij een van de bestuursleden. Coen Droog weet er alles van.

4 – Jaarverslag 2011

Dit verslag in het eerste Kwartaalblad van dit jaar op de bladzijden 38 tot en met 40 werd vastgesteld met dank aan de secretaris.

5 – Rekening 2011
De rekening werd na toelichting en vragen vastgesteld.

6 – Verslag van de financiële commissie
De heer Wigard las het verslag voor, waarmee vervolgens de penningmeester met een applaus décharge van het gevoerde financiële beleid voor 2011 werd gegeven.

7 – Begroting 2012
De begroting 2012 werd na vragen en toelichting vastgesteld.

8 – Voorstel contributieverhoging met ingang van 2013
De verhoging van de contributie en de bijdrage in de portokosten voor de leden die het blad per post ontvangen werd besproken. Voorgesteld werd om de contributie, die al tien jaar onveranderd is, op € 22,50 per jaar te brengen. Tevens werd voorgesteld om de prijzen voor het cadeauabonnement en het jeugdlidmaatschap ongewijzigd te laten. Tot slot werd voorgesteld om een bijdrage van € 1 in de portokosten te vragen van de leden die het Kwartaalblad per post ontvangen.

9 – Benoeming financiële commissie
Piet de Munnik kan niet worden herbenoemd. Het bestuur stelt voor om in zijn plaats Dick Louwman te benoemen. Er zijn geen tegenkandidaten kenbaar gemaakt, zodat ik u vraag met deze benoeming in te stemmen. De volgende commissie bestaat dan uit de heren Louwman en Wigard.

10 – Benoeming beter gezegd herbenoeming leden bestuur van de vereniging
Drie leden zijn volgens het rooster van aftreden verplicht om tijdens deze vergadering af te treden. Alle drie, Coen Droog, Piet van Iersel en Egbert Ottens zijn bereid om een nieuwe termijn van drie jaar te accepteren. Er waren geen tegenkandidaten ingebracht en er werd ingestemd met de voorgestelde herbenoemingen.
Egbert Ottens bedankte ik namens de drie voor het in hen gestelde vertrouwen.

leden

11 – Rondvraag
Frans Zack stelde voor om Kerkmeijer, oprichter van de Vereniging Oud Hoorn postuum erelid te maken. Het bestuur beraadt zich daarover.

12 – Pauze

>tonvanderlee

13 – Inleiding door Ton van der Lee

Buitengewoon interessante, maar ingewikkeld en complex materie. Een geanimeerde discussie, met name vanuit de hoek van het Varend erfgoed.

Zie hier de presentatie in pdf-formaat.

14 – Sluiting bijeenkomst
Najaarsledenvergadering is zaterdagmorgen 27 oktober 2012. Drie weken later, vrijdag 16 november 2012, vieren we het 95-jarig jubileum van onze vereniging.

 

Nieuwsarchief