Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Eenhoornzegel voor comite 40-45 Hoorn + nieuwe beelden   (19-04-2012)

eenhoornzegelklein Het Comité 40-45 Hoorn heeft een Eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro ontvangen uit handen van burgemeester Van Veldhuizen. Dat gebeurde op donderdag 19 april tijdens de opening van de fototentoonstelling Bezet en Bevrijd in de Noorderkerk. Het zegel is een blijk van waardering voor het succesvol betrekken van kinderen bij het thema Tweede Wereldoorlog.

Eenhoornzegeloverhandiging

Samen met vice-voorzitter Phil van Dijk (rechts) toont Comité ’40-’45-voorzitter Eddy Boom de zojuist verkregen Eenhoornzegel ter waarde van duizend euro.

Het Comité 40-45 Hoorn krijgt subsidie van de gemeente voor het organiseren van de dodenherdenking op 4 mei in de binnenstad en het organiseren van de fototentoonstelling ‘Bezet en Bevrijd’ over de Tweede Wereldoorlog. De vrijwilligers van het comité doen echter veel meer dan dat. Zo hebben zij in de afgelopen jaren acht basisscholen bereid gevonden oorlogsmonumenten ‘emotioneel’ te adopteren. Dat betekent dat de scholen in de lessen aandacht besteden aan ‘hun’ monument en daarmee aan de gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog. Ook organiseert het comité na afloop van de herdenking een concert in de Oosterkerk.

Scholen
De volgende scholen hebben een oorlogsmonument geadopteerd:
Basisschool Ichthus handen Afscheid
Basisschool Socrates handen Woede
Basisschool Roald Dahl monument Grote Kerk
Basisschool De Zonnewijzer vliegersmonument Westerdijk
Basisschool De Klipper gedenksteen brug Jeudje
Basisschool St. Jozef oorlogsmonument Westerblokker
Montessorischool Hoorn handen Wanhoop
Daltonschool De Tweemaster handen Troost

schoolkinderen

Eddy Boom, voorzitter van het Comité ‘40-’45, tijdens zijn openingstoespraak in de Noorderkerk.


Er komen bordjes bij de oorlogsmonumenten waaruit de adoptie door de scholen blijkt. De leerlingen staan niet alleen op school stil bij hun monument. Ze lopen ook mee in de stille tocht op 4 mei, dragen gedichten voor bij de herdenking op het Kerkplein en maken tekeningen en collages voor de jaarlijkse fototentoonstelling in de Noorderkerk. Op die manier worden kinderen al jong op de hoogte gebracht van wat zich in het verleden in hun eigen omgeving heeft afgespeeld. Ze leren met een andere blik naar (oorlogs) monumenten op straat te kijken en om deze goed te behandelen.

Opening fototentoonstelling
De fototentoonstelling Bezet en Bevrijd laat foto’s zien van de gevolgen van de bezetting die de heer J. Osinga in de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt. De leerlingen van de adoptiescholen laten dit jaar een collage zien over een vluchteling, bijvoorbeeld een klas- of buurtgenoot. Deze collages presenteren ze tijdens de opening van de van de tentoonstelling. Daarnaast richt Amnesty International richt een hoek van de tentoonstelling in. Ook is een deel van de tentoonstellingsruimte ingevuld met materiaal uit Pribram, de Tsjechische zusterstad van Hoorn. Tijdens de tentoonstelling is bovendien een aantal nog niet eerder tentoongestelde foto’s uit de oorlogsjaren in Hoorn te zien. De tentoonstelling duurt van 19 april tot en met 5 mei.

bron www.hoorngids.nl

--------------

Nieuwe beelden van de oorlog in expo Noorderkerk in Hoorn

Democratie is niet de dictatuur van de meerderheid. Misschien moesten de basisscholieren er even over nadenken, in de Noorderkerk in Hoorn. Daar bezochten ze gisteren de opening van de expositie ’Hoorn Bezet en Bevrijd’.

De woorden kwamen van burgemeester Onno van Veldhuizen, die de scholieren toesprak. Democratie is prachtig, maar als de hele klas besluit dat jij elke dag in een roze korte broek naar school moet, dan is zo’n meerderheidsbesluit toch een stuk minder aangenaam. Tegen dat soort dwang moet het individu worden beschermd, stelde van Veldhuizen.

oorlogosinga

Jan Osinga fotografeerde vanuit zijn woning op het grote Noord de vordering van fietsen door de Duitsers.

Prominent onderdeel van de expositie in de Noorderkerkonderdeel blijven de foto’s die Jan Osinga maakte van bezetting en bevrijding van Hoorn.
Een aantal van de oude negatieven, waarvan de beelden niet eerder werden geëxposeerd, zijn met moderne techniek ingescand en op groot formaat afgedrukt.
De expositie is gratis te bezoeken in de Armenkerk, het deel van de Noorderkerk aan de kant van de Veemarkt. Op www.foto-osinga.nl zijn sinds kort driehonderd foto’s van Jan Osinga te zien, die hij in de oorlog maakte.

bron: www.nhd.nl

 

Nieuwsarchief