Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Stenen voor vijftien Joodse oorlogsslachtoffers   (08-03-2012)

stolpersteinkleinHoornse Joden niet vergeten. Vijftien Joodse inwoners van Hoorn hebben de Holocaust niet overleefd. Zij worden straks niet vergeten. In de stoep voor hun laatste huizen komen Stolpersteinen: kleine gedenkstenen van messing. De gedenkstenen zijn een internationaal kunstproject van Gunter Demnig.
Stolperstein betekent letterlijk struikelsteen: mensen struikelen met hart en hoofd als ze lezen wat er op de steen staat, luidt de poëtische uitleg van de kunstenaar. Op een Stolperstein van tien bij tien centimeter staan naam, geboortedatum en datum en plaats van overlijden van het slachtoffer gestanst. Stolpersteinen liggen overal in Europa. Gunter Demnig (1947,Berlijn) is voortdurend onderweg om gedenkplaatjes te plaatsen. stolperstein

Er zijn al zo'n 15.000 steentjes geplaatst. In Noord-Holland liggen ze ook in Amsterdam,Haarlem, Zaanstad en Weesp.

"Gunter Demnig komt op 18 juni naar Hoorn", zegt Eddy Boom, voorzitter van het Hoornse Comité '40-'45. Het comité kreeg het verzoek van Flory en Eddy Neter om de steentjes te plaatsen. Flory Neter heeft uitgezocht welke slachtoffers van de Holocaust in Hoorn woonden. Het comité zocht sponsors.. "Het zijn vijftien stenen, die kosten 120 euro per stuk", zegt Eddy Boom. "Het kostte me niet veel moeite om sponsors te vinden.

Onbekend
Sommige namen staan op de gedenksteen van Hoornse oorlogsslachtoffers in de Nieuwsteeg, anderen zijn onbekend. Rond het plaatsen van de tegeltjes wordt een ceremonie georganiseerd. Dan worden ook hun levensverhalen - voor zover bekend - verteld. En het comité probeert eventuele nabestaanden op te sporen.

Misschien woonden meer slachtoffers van de Holocaust in Hoorn, Zwaag of Blokker.
Boom:"Ook homoseksuelen, jehova's en Roma zijn vervolgd door de nazi's, maar of ook onder die groepen mensen uit Hoorn zijn omgekomen weten we niet. En misschien is onze lijst van Joodse slachtoffers niet compleet. Maar als er later namen bijkomen, krijgen zij ook een tegeltje!'

Tegels komen bij negen adressen
Bij acht adressen in Hoorn en een adres in Zwaag komen Stolpersteinen. Ieder slachtoffer krijgt een tegel.
- Drieboomlaan 19: Ernst -Eduard Levenbach en Heinrich Max Spittel.
- Berkhouterweg 16: Max Löwingen.
-Italiaanse Zeedijk 46: David en Vrouvvtje Polak-Blindeman en Heyman David Polak.
-Grote Oost 77: Alexander Polak.
-Keern 81: Isaac Polak.
-Breed 10: Gerrit en Louisa Trompetter-Bremer.
-Beatrixlaan 3: Cato en Louis Agsteribbe. Cato was hoogzwanger toen ze werd opgepakt. Ook haar baby werd door de nazi's vermoord.
-Gedempte Turfhaven 7b:. Frisia Nora Benina.
-Grote Noord 77: Leonardus Vleeschdraager en Sara Vleeschdraager-Jacobs.

Bron: Dagblad voor West-Friesland 7 maart 2012

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine

en https://www.stolpersteine.nl/

 

Nieuwsarchief