Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Villa Wilgaerden krijgt haar theekoepel terug   (20-02-2012)

wilgaerdenTijdens de restauratiewerkzaamheden vond men alleen nog de fundering terug van de theekoepel uit de late 17de eeuw. Nu bouwen leerlingen van Espeq onder begeleiding van aannemingsbedrijf Wit Wognum aan een nieuwe theekoepel. Medio 2012 kunnen gasten daar straks opnieuw genieten van een heerlijk kopje thee.

Wilgaerden werkt zoveel mogelijk met regionale partners en zoekt op verschillende manieren aansluiting met de samenleving. Voor dit project is het aannemingsbedrijf Wit Wognum geselecteerd en is gezocht naar een mogelijkheid om de bouw van de theekoepel leerwerkplek te maken. Met Opleidingsbedrijf Espeq, een bedrijf dat samenwerkt met zo’n 700 bedrijven uit de bouw-, hout-, metsel-, schilder-, stukadoors- en tegelzetbranche in Noord-Holland is die missie geslaagd. Leerlingen van Espeq realiseren de bouw onder de vakkundige begeleiding van aannemingsbedrijf Wit Wognum en de leraren van Espeq.

theehuisskelet1

theehuisskelet2

Ook Stadsherstel Hoorn en architectenbureau TPAHG helpen mee aan de ontwikkeling van de theekoepel. Stadsherstel doneerde het prijzengeld van de Europa Nostra Prijs dat ze bij de start van de restauratie van de Koepoortsweg 73 wonnen. TPAHG architecten ontwierp de koepel en deed het historisch onderzoek.

De theekoepel wordt op dezelfde locatie als de originele theekoepel geplaatst. In de late 17e eeuw hadden meerdere huizen aan De Tocht (de watergang langs de Koepoortsweg) een theekoepel. Het waren eenvoudige maar representatieve rechthoekige houten gebouwen. Hierin konden de dames des huizes samen met de visite theedrinken, een belangrijk tijdverdrijf van de toenmalige elite. De langsvarende boeren en tuinders konden dan goed zien hoe de rijken van de stad zich vermaakten.

Villa Wilgaerden is een viersterrenhotel met 24-uurs zorg waar de klant op de eerste plaats gast is. U kunt hier revalideren na een ziekenhuisopname of genieten van een heerlijke vakantie, diner, lunch of high tea. Wilt u meer weten over de Villa, de kosten en/of vergoedingen van een verblijf? Kijk dan op www.villawilgaerden.nl of bel 0229 - 21 11 49. Graag tot ziens in Villa Wilgaerden!

Onze eerdere berichtgeving: Open dagen

de Franse tuin en theekoepel aan Koepoortsweg

en Stichting Stadsherstel Hoorn ontvangt Europa Nostra Award

 

Nieuwsarchief