Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn op 7e plaats bij de Geschiedenis Online Prijs 2011   (14-02-2012)

geschiedenisonlineprijsHet was toch nog even spannend toen we op 14 februari 2012 in een goed gevulde zaal van het Nationaal Archief de vakjuryuitslagen gehad hadden en de uitslagen van de vijf hoogst genoteerde sites van de publieksjury op het scherm zagen verschijnen. Met zo'n 2.000 leden, een oproep op onze site (met 600 bezoekers per dag), een artikel in het Kwartaalblad en een oproep op hoorngids.nl zou het toch tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Na op maandag 23 januari 2012 in de top 20 van de 320 kandidaten aangeland te zijn kwamen we een week later in de top 10. We hebben uiteindelijk met 500 stemmers een 7e plaats behaald en zijn daar trots op. In totaal waren er zo'n 22.000 stemmen uitgebracht. De officiële uitslag leest u hier. De ranglijst is hier

De waardering van de stemmers op onze site treft u hier.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandse website over geschiedenis. De prijs is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website. Als een website goed toegankelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie bewerkstelligt dan zullen bezoekers van de website meer vinden, langer blijven en vaker terugkomen. Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van de prijs geschiedenis op internet stimuleren.

beeldjegonnekevanechten De overall winnaar van de Geschiedenis Online Prijs 2011 ontving dit beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten. De prijs werk uitgereikt door Karin Spaink aan het Amsterdams Archief voor haar website www.velehanden.nl De vakjury had vooral waardering voor de manier waarop de site door medewerking van veel mensen werd gevuld: Teksten worden via een gemailde scan van een handgeschreven document ontrafeld en uitgetikt door tweetallen. Na overeenstemming over de correctheid van de tekst wordt het document vervolgens toegevoegd aan de website.

Winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs 2011, de website die door het publiek is gekozen als favoriete historische website, ontvangt een geldprijs van €2500,= . Deze prijs is gewonnen door www.deurnewiki.nl De kleine plaats Deurne heeft met een klein ledental de meeste stemmen vergaard voor haar historische vereniging. De werkwijze van een wiki is dat veel mensen bijdragen kunnen leveren aan een website.

De vakjury heeft de geschiedeniswebsites in drie categorieën beoordeeld:

De categoriewinnaars zijn

In de categorie archiefdiensten: www.velehanden.nl

In de categorie particulieren en verenigingen: www.domanialemijn.nl

In de categorie musea- en themasites: www.mijngelderland.nl


De Geschiedenis Online Prijs 2011 is georganiseerd door:

logo_archieven_nl

logo_deree

logo_gahetna.png

logo_hist_nieuwsblad

De Geschiedenisonline Prijs een initiatief van Archieven.nl, de Ree-archiefsystemen , Historisch Nieuwsblad en het Nationaal Archief is nu voor de zesde keer uitgeloofd. Eerdere winnaars waren het Anne Frank Huis (2010), het Scholtenhuis (2009) en het Rijksmuseum van Oudheden (2008).

De volledige lijst staat van eerdere winnaars staat hier

De website van de Vereniging Oud Hoorn is door de internetwerkgroep aangemeld voor de Geschiedenisonlineprijs, omdat de werkgroep op zoek blijft naar verbetering van de website. Een belangrijke stimulans is gevonden in de deelname aan wedstrijden. Hoe wordt de site beoordeeld door anderen? Naast de vakjury bij onderstaande beoordelingen stellen wij steeds aan de orde dat een onderlinge beoordeling belangrijk kan zijn in kwaliteitsverbetering. Geef elk aangemelde website de plicht een drietal voor hen geselecteerde websites te beoordelen. In principe op dezelfde criteria als die van de vakjury.

Hieronder staan onze resultaten van de wedstrijden tot nu toe.

2007 Eervolle vermelding
In 2006 werd de website genomineerd voor de Archieven.nl-prijs

In 2007 werd een eervolle vermelding verkregen voor de Archieven.nl-prijs.

2008 Beste verenigingswebsite
In 2008 werd de website als beste site bekroond in de categorie Historische verenigingen bij de Archieven.nl-prijs

2010 Hollandprijs

In 2010 werd de website bekroond met de Hollandprijs in de categorie van verenigingen met meer dan 500 leden.

 

Nieuwsarchief