Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwe tekst J.P. Coen?   (13-02-2012)

coenPolitiek buigt zich over tekst bij J.P. Coen
De nieuwe tekst op de sokkel van het beeld van J.P. Coen wordt na twee keer te zijn uitgesteld aan de Hoornse politiek voorgelegd.

Het tekstvoorstel wordt dinsdag 20 februari besproken in de raadscommissie en 13 maart 2012 in de Gemeenteraad.

Er komt bij het kunstwerk op de Roode Steen andere informatie over de gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie. Hierin wordt belicht dat Coen zich misdroeg.

’Vele Bandanezen lieten het leven bij de strafexpeditie die hij in 1621 liet uitvoeren’, komt er in het Nederlands en Engels bij te staan.

Bron www.nhd.nl

-------------------------------

Op de site van de Gemeente Hoorn wordt de datum van 13 maart 2012 voor de behandeling in de Gemeenteraad:

Toelichting: tijdens de raadsvergadering van 12 juli 2011 is uitgebreid gesproken over het standbeeld J.P. Coen op de Roode Steen naar aanleiding van:

1. het burgerinitiatief (dat de raad vanwege de donkere kanten van J.P. Coen vroeg zich uit te spreken over handhaving van de status quo van het beeld en/of 3 suggesties te overwegen: vervanging door een standbeeld van andere Hoornse grootheden zoals Liorne of David de Vries, verplaatsing van het beeld van Coen naar het Westfries Museum en plaatsing van een kritische noot op de sokkel),
2. het voornemen van het college om een nieuw tekstbord op de sokkel te plaatsen dat ook de donkere kanten van J.P. Coen vermeldt en
3. het initiatiefvoorstel van D66 ‘Sokkelcommunicatie J.P. Coen’ (dat ervoor pleitte in glazen panelen rondom de sokkel het uitgebreidere historisch verhaal te graveren).

De raad koos voor handhaving van het beeld op de Roode Steen, maar wel met een informatievoorziening die meer recht doet aan de geschiedenis en gaf het college opdracht dit uit te werken inclusief een financiële onderbouwing. Dit voorstel ligt er nu.

Voorstel is de informatievoorziening op de sokkel te verbeteren met twee tekstborden (resp. Nederlands/Engels); er is een concreet tekstvoorstel. Op het tekstbord komt ook de tijdens de raadsbehandeling door meerdere fracties bepleite QR-code, die leidt naar een website met uitgebreide feitelijke informatie en een platform voor meningen en discussies. De raad wordt gevraagd hiervoor in 2012 een budget van maximaal € 10.000 beschikbaar te stellen. Daarnaast is het voorstel om de geschiedenis van Coen en de V.O.C. in 2012 uitgebreid over het voetlicht te brengen door het faciliteren van cultuureducatieve projecten.

Tenslotte wordt voorgesteld door middel van twee beeldende kunstopdrachten over historische stadsgenoten (het Fluitschip (Liorne) en David de Vries of Willem Cornelisz Schouten) de geschiedenis van Hoorn beter over het voetlicht te brengen. Hiertoe is een bedrag van € 80.000 benodigd, dat kan worden gedekt uit de reserve beelden kunst.
Gevraagd: advies aan de raad van 13 maart 2012.

Zie hier Standbeeld Coen terug geplaatst, Coen held op sokkel
Onthulling standbeeld Coen 1893 en hier de eerdere beslissing van de Gemeenteraad.

Op onze links-pagina treft u o.a. de verzameling van Coenknipsels van Harm Stumpel:

De geschiedenis moet je niet met de witkwast wegmoffelen

 

Nieuwsarchief