Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Afronding restauratie Sint Pietershof   (10-02-2012)

Sint Pietershof, Dal, HoornAfgelopen jaar heeft de gemeente Hoorn een cascorestauratie uitgevoerd van het Sint Pietershof. Op vrijdag 10 februari sloot wethouder Westenberg en de voorzitter van de regenten, de heer Regter, de restauratie symbolisch af. Op zaterdag 11 februari kunnen geïnteresseerden vanaf 11.00 uur rondleidingen krijgen door het Sint Pietershof. pietershoftoespraak
pietershoffeestelijkehandeling

Het Sint Pietershof was oorspronkelijk een klooster van de Kruisherenbroeders. Naast het gebruik als Dolhuis en gevangenis is het Sint Pietershof sinds 1639 een oude mannen- en vrouwenhuis. Het eeuwenoude complex is in de loop der eeuwen veelvuldig verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Een rigoureuze uitbreiding was het bouwen van het hoofdgebouw aan het Dal in 1692. De middeleeuwse kloosterkapel werd ten behoeve van de bouw afgebroken maar nog steeds zijn er onderdelen van deze kapel in het pand te vinden. Het Sint Pietershof bestaat uit drie geschakelde binnenplaatsen met buitengevels die dateren van 1617 tot het begin van de 20e eeuw. Momenteel bevinden zich in het hof 45 individuele woningen voor personen ouder dan 55 jaar.pietershofschildering

Restauratie

De restauratie van 2011 heeft voornamelijk bestaan uit het herstellen van het casco. Onder het casco vallen de draagconstructies, de funderingen, de daken en de buitengevels. Met de restauratie zijn de ontbrekende onderdelen van houten spantconstructies weer aangevuld, scheuren in het metselwerk ingeboet en rotte gevelkozijnen op traditionele wijze hersteld. Van de twee monumentale dakkapellen op het voordakvlak aan de Dalzijde is het sierlijke houtsnijwerk op vakkundige wijze vernieuwd. Met uitzondering van het Rozenhof is het gehele complex aan de buitenzijde geschilderd.
Voorafgaand aan de werkzaamheden is een ingrijpende asbestsanering van de kapverdiepingen uitgevoerd. Ten behoeve van de sanering moesten alle zolders leeggeruimd worden, wat voor overlast voor de bewoners heeft gezorgd. Als gevolg van de asbestsanering zijn ook verschillende installaties vernieuwd.

Goudleerbehang

Naast de bouwkundige werkzaamheden is ook het goudleerbehang in de regentenkamer gerestaureerd. De regentenkamer heeft als één van de weinige vertrekken in Nederland nog zijn originele goudleerbehang dat uit 1763 dateert. pietershoflederenbehang Om het behang te behouden was een nieuw ophangsysteem noodzakelijk. Speciaal voor dit project is een uniek ophangsysteem bedacht waarmee het eeuwenoude goudleer op spanning kan worden gehouden zonder risico van scheurvorming.
pietershofgang
De werkzaamheden hebben in totaal ongeveer 1,25 miljoen euro gekost waarvan ongeveer de helft is gesubsidieerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Noord-Holland. Diverse restauratiebedrijven hebben aan de restauratie meegewerkt. Het werk is uitgevoerd onder begeleiding van de gemeente Hoorn in samenwerking met het college van regenten van het Sint Pietershof.

bron: www.hoorn.nl

De beschrijving van het Sint Pietershof op deze site.

De site van het Sint Pietershof: www.sintpietershof.nl

zie ook: verkoop Pietershof? (+ dossier)

 

Nieuwsarchief