Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentale verrassingen   (27-12-2011)

schermer

Monumentale verrassingen in Schermerpanden. Tussen Kleine Noord en Vale Hen is het afgelopen jaar veel werk verzet. In de voormalige panden van de ’natte Schermer’, distilleerders en wijnkopers, zijn acht appartementen gekomen en een winkelruimte van ruim 600 vierkante meter.






advertentie

distilleerderij
Een complex met verrassingen.


Nic Wit van het gelijknamige aannemingsbedrijf laat graag zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen periode. De monumentale panden tussen Vale Hen en Kleine Noord stonden deels op instorten.

wijkopers

Daarnaast was de maat van een aantal panden niet zodanig dat ze geschikt waren om er woningen in te maken. raampjes ramenbuitenzijde jenever interieur
Met het restauratie- en verbouwingsplan dat de projectontwikkelende tak van het aannemingsbedrijf maakte, is dat wel gelukt. ,,We hebben er voor gekozen de woningen nu pas in de verkoop te doen’’, zegt Wit. ,,Je kunt van dit project wel plattegronden laten zien, maar dat zegt niet zo veel. Je moet het echt kunnen zien.’’

bron: www.nhd.nl

-------------------

De Schermerpanden zijn behouden voor de toekomst

Frans van Iersel (vanuit Oud Hoorn lid gemeentelijke commissie Welstand en Monumenten) geeft hier zijn visie op de restauratie:

De Schermerpanden zijn behouden voor de toekomst. Dat is een prestatie van formaat. Voor elke Horinees is Schermer een begrip, voor sommige vanwege de drank maar vooral vanwege die verzameling karakteristieke panden aan het Kleine Noord en de Vale Hen. Nadat eerdere eigenaren pogingen hadden ondernomen om het complex te ontdoen van een deel van zijn monumentale waarde is het complex in handen gekomen van de gebroeders Wit van aannemingsbedrijf Wit uit Wognum. Het bleek lastig om het project uit de startblokken te krijgen. Wit had een plan voor ogen waarbij meer gesloopt zou worden dan nu gerestaureerd is, waaronder ook het pand van Bleijs. Het pand van Bleijs was niet beschermd en verkeerde in een zeer slechte staat. Slechts een enkeling was van mening dat alles in het werk gesteld zou moeten worden om alle bouwwerken van deze toparchitect ook voor het nageslacht te behouden. Volgens de kenners behoort dit gebouw niet tot de beste ontwerpen van Bleijs, maar dat was geen reden om het te slopen, Rembrandt maakte immers ook mindere werken. tekening
Na een aarzelend begin waarbij de gemeentelijke vertegenwoordigers en Wit elkaar niet goed konden vinden ontstond er een plan in hoofdlijnen. Voor dat plan in hoofdlijnen kunnen en Wit en de gemeentelijke afdelingen Erfgoed en Stedebouw niet genoeg gecomplimenteerd worden omdat zij daarmee de contouren hebben vastgelegd op basis waarvan Wit het plan verder kon ontwikkelen. ingangschermerpanden Architectenbureau TPAHG heeft de plannen mooi uitgewerkt en Wit heeft de restauratie in eigen beheer uitgevoerd. Voor Hoornse begrippen is dit een groot restauratieplan, groot in oppervlakte en groot in volume. In de private sector komt een dergelijke grote restauratie in Hoorn niet vaak voor. Het resultaat is prachtig. De gevels zijn mooi gerestaureerd en het houtwerk is geschilderd in zijn oorspronkelijke kleuren.

glazenvoorgevel

Het rechter pand op het Kleine Noord beschikte aanvankelijk over een plat dak. Om meer woonruimte te kunnen uitnutten werd er een kap opgezet met een glazen voorgevel. Een verassend ontwerp met een prachtig uitzicht over het Kleine Noord, misschien daardoor wel het meest bijzondere appartement. Het is spijtig voor Wit dat de economie nu in een dip zit, maar hopelijk worden de woningen binnenkort bewoond. Voor het Kleine Noord zou het een aanwinst zijn als de winkel op korte termijn in gebruik genomen kan worden.
--------------------------------

21-11-2010 was er een brand in het aanpalend restaurant de Fles

 

Nieuwsarchief