Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Sterflats in de raad (+dossier)   (03-02-2012)

sterflatsVier fracties willen op 7 februari praten over gang van zaken rond de Sterflats. De fracties van Hoorns Belang, SP, GroenLinks en PvdA willen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 februari inlichtingen vragen en een debat voeren over de gang van zaken rond de Sterflats.

Aanleiding voor het verzoek van de fracties zijn de uitspraken van wethouder Tonnaer tijdens de raadscommissie van 24 januari over het voorstel ‘Modelkeuze Sterflats’. In dit raadsvoorstel waren twee varianten voorgelegd voor nieuwbouw van de E-blokken van de Sterflats. De ene variant betrof nieuwbouw op de plek van de E-blokken, de ander nieuwbouw langs De Weel.

Tijdens de commissievergadering bleek dat de eerste variant voor woningcorporatie IntermarisHoeksteen onbespreekbaar was en dat de wethouder dit al twee weken wist. Na een schorsing besloot de raadscommissie de behandeling van het raadsvoorstel te staken en uit te stellen.

De fracties van Hoorns Belang, SP, GroenLinks en PvdA willen deze kwestie bespreken tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 februari. De vragen die zij aan de orde willen stellen staan in een brief aan het college.

De raadsvergadering van dinsdag 7 februari start om 19:30 uur. Alle publiek is van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen. De vergadering is ook te volgen via Radio Hoorn (FM 96.5 kabel, FM 105.8 ether of www.radiohoorn.nl) of via Twitter @RaadHoorn.

Agenda en de bijbehorende stukken van de vergadering

Brief van de vier fracties (artikel 44 rvo)

----------------------------------------------------

27-01-12:

Het college heeft een brief geschreven aan de raad over de Sterflats. De behandeling van het raadsvoorstel over de 'uitwerking van de varianten en modellen nieuwbouw Sterflats' in de algemene raadscommissie van 24 januari jl was gestaakt, omdat de portefeuillehouder de raad niet geinformeerd had over het standpunt van IntermarisHoeksteen. Bijgaand treft u de reactie van het college hierop in een brief aan de raad.
---------------------------------------

Intermaris blokkeert drie lage Sterflats 24-01-12
Intermaris investeert alleen 30 miljoen in de Grote Waal als bij De Weel twee torenfllats mogen komen. Die boodschap had directeur Martin Hoiting van Intermaris dinsdag aan de Hoornse politiek. Raadsleden voelden zich onder druk gezet en reageerden verontwaardigd. Een advies over de toekomst van de Sterflats kwam er niet. (bron nhd.nl)
--------------------------------
De toekomst van de Sterflats is de laatste jaren volop onderwerp van discussie en onderzoek geweest. In eerste instantie was de eigenaar,
IntermarisHoeksteen, van plan om een deel van de Sterflats te vervangen
door nieuwbouw. Bewoners, daarin gesteund door het gemeentebestuur en
gemeenteraad, waren voorstander van renovatie van de bestaande gebouwen.
De gemeenteraad heeft de Sterflats aangewezen als gemeentelijk monument.

Lees hier (47 pagina's) het Stedebouwkundig Programma van Eisen.

Het college heeft besloten om twee varianten voor nieuwbouw bij de Sterflats aan de gemeenteraad voor te leggen. De eerste gaat uit van nieuwbouw op ongeveer dezelfde plek als de E-blokken van de Sterflats. De tweede gaat uit van nieuwbouw langs de Weel.

Voor beide varianten zijn vier modellen ontwikkeld. Het college vraagt de raad om eerst een voorkeur uit te spreken voor één van de twee varianten. Daarna wordt de raad gevraagd om binnen de gekozen variant één model te kiezen. Op 24 januari bespreekt de raadscommissie de varianten en modellen voor nieuwbouw. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 7 februari een besluit.

Op 12 juli 2011 besloot de gemeenteraad dat het college verder kon werken aan de plannen voor de kwaliteitsverbetering van de Sterflats en de woonomgeving. De raad stemde in met de renovatieplannen van IntermarisHoeksteen, de nieuwbouw van 80 to 90 woningen bij de Sterflats en de sloop van de E-blokken. Dit zijn drive-in woningen, waarvan een deel omgebouwd is tot jongerenwoning (in totaal 66 woningen).

Noodzaak
In de wijk Grote Waal zijn te weinig woningen voor senioren. In de toekomst neemt de behoefte aan seniorenwoningen verder toe. Door het bouwen van 80 seniorgeschikte woningen wordt voor een deel in deze behoefte voorzien. Verder is het nodig om het openbaar gebied bij de Sterflats tussen de Weel en de Westerdijk sterk te verbeteren.

Keuze varianten en modellen
Het college heeft voor de nieuwbouw zeven criteria opgesteld op basis waarvan een keuze gemaakt kan worden. Dit zijn de criteria: woonmilieu, sociale veiligheid, openbare ruimte, de nieuwbouwwoningen, gevolgen voor de bestaande woningen, begeleiding van De Weel en gevolgen voor de monumentenstatus. Bij woonmilieu wordt bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden voor groen, wandel- en fietsroutes, speelplekken. Bij sociale veiligheid wordt gekeken naar de mogelijkheden om de inrichting te laten bijdragen aan de veiligheidsbeleving. De gebruiksmogelijkheden van de openbare ruimte worden bepaald door de grootte en vorm van de ruimte. Verder wordt gekeken naar kwaliteit van de nieuwe woningen, zoals het type woningen, de situering, de bezonning. Ook de gevolgen van nieuwbouw voor de bestaande woningen is meegenomen. Dus wat betekent de nieuwbouw voor de bezonning, de privacy en het uitzicht van de bestaande woningen. Daarnaast wordt gekeken wat de nieuwbouw betekent voor de Weel, en wat de gevolgen zijn voor de monumentenstatus. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen welk van de varianten en modellen het beste aan de criteria voldoet.

Voorkeur college
Het college heeft voorkeur voor nieuwbouw aan de Weel. Het college is van mening dat deze variant de meeste mogelijkheden biedt om de sociale veiligheid te vergroten, door het gebied een open karakter te geven met verbindingen tussen de Weel en de Westerdijk. Het college kiest daarbij voor het model met twee woontorens, één met elf etages en één met negen etages. Met deze lagere woontoren van negen etages wil het college de bezonning van de woningen aan de Orionstraat zo min mogelijk belemmeren.

Raadsbesluit
Op 24 januari bespreekt de raadscommissie de varianten en modellen voor nieuwbouw. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 7 februari een besluit.

---------------------------------------------------

Alle raadsfracties hebben in de algemene raadscommissie gezegd dat zij in de gemeenteraad van 13 december 2011 nog geen besluit willen nemen over de sloop en nieuwbouw van delen van de Sterflats in de Grote Waal.

In juli 2011 ging de gemeenteraad akkoord met de nieuwbouw van 80 tot 90 woningen bij de Sterflats in de Grote Waal. Het college kreeg de opdracht om twee varianten uit te werken. Eén variant gaat uit van nieuwbouw op ongeveer dezelfde plek als de E-blokken van de Sterflats. De andere variant gaat uit van nieuwbouw langs de Weel. Het college heeft de voorkeur voor de laatste optie.

sterflats
Onvoldoende draagvlak
In juli 2011 ging de gemeenteraad akkoord met de nieuwbouw van 80 tot 90 woningen bij de Sterflats in de Grote Waal. Het college kreeg de opdracht twee varianten uit te werken. Het heeft een voorkeur voor de variant met twee woontorens van elf verdiepingen - met een hoogte van 33 meter.
Bij de raadsfracties was er onvoldoende draagvlak voor één van beide varianten uit het collegevoorstel. Ook lieten de fracties weten dat zij meer tijd nodig hebben om de aan het college gevraagde aanpassingen van de varianten te kunnen bestuderen. Daarom is geconcludeerd dat de beslissing over de toekomst van de Sterflats wordt uitgesteld. Het punt wordt van de raadsagenda van 13 december gehaald.

Uitstel beslissing
De behandeling en de besluitvorming over de Sterflats staat nu gepland voor de raadsvergadering van 7 februari 2012. Mogelijk bespreekt de algemene raadscommissie dit punt eerst nog in januari 2012. Op vrijdag 9 december maakt de raadsgriffie de aangepaste agenda van de raadsvergadering van 13 december bekend. De vergadering start om 18:00 uur.

bronnen: www.hoorngids.nl en www.nhd.nl

Zie ook ons dossier en de onlangs door Oud Hoorn verzonden brief

 

Nieuwsarchief