Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Steun voor plannen museumhaven   (28-11-2011)

museumhaven

Als het aan het B en W van Hoorn ligt krijgt Oostereiland een centrum voor varend erfgoed. De Stichting Varend Erfgoed Hoorn wil op de zuidwestelijke punt van Oostereiland een nieuwe werkplaats, scheepswerf, bezoekerscentrum en museumhaven exploiteren. Het college is bereid dit financieel te steunen. Op 13 december wordt het plan in de gemeenteraad besproken.

Op dit moment heeft Oostereiland op de zuidpunt een botterwerf die in gebruik is bij Stichting Werf ‘De Zagerij’ en Stichting Zeilend Bedrijfsvaartuig Hoorn. In de 18e eeuw lag hier de scheepswerf van de Admiraliteit. Op de botterwerf werken scheepseigenaren en vrijwilligers sinds 1989 samen aan onderhoud, restauratie en gebruik van monumentale schepen. De werf is oud en moet nodig opgeknapt. De restauratie en herbestemming van Oostereiland maakt verplaatsing van de werf wenselijk. Daarmee kwam er ook een kans voor uitbreiding van activiteiten.

Bundeling van krachten
De huidige gebruikers van ‘De Zagerij’ hebben zich verenigd in een nieuwe stichting: Stichting Centrum Varend Erfgoed. Tot varend erfgoed behoren originele schepen van meer dan 50 jaar oud, die nog zoveel mogelijk het oorspronkelijke karakter uitstralen. De initiatiefnemers van het Centrum Varend Erfgoed willen onder andere de westelijke oever van het eiland bestemmen voor historische schepen. De nieuwe werkplaats komt op de zuidwestelijke punt te liggen. Daardoor krijgen bezoekers van het eiland aan de zuidoostkant volop ruimte om te genieten van het uitzicht op het Markermeer.

museumhaven

15.000 bezoekers
In het nieuwe gebouw komen een werk- en opslagplaats en een tentoonstellingsruimte annex bezoekerscentrum. Van daaruit worden rondleidingen, lezingen en vaartochten georganiseerd. Het centrum verwacht jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers. Daarnaast wil het Centrum Varend Erfgoed Hoorn een leerplaats zijn voor nieuwe vrijwilligers voor het onderhoud van historische schepen.

Financiering
De nieuwe botterwerf kost circa 1,1 miljoen euro. De gemeentelijke investering wordt voor bijna een half miljoen gedekt uit geld voor stedelijke vernieuwing, economische crisismaatregelen en een bijdrage uit het Havenplan voor de werksteiger/kade. De Stichting Varend Erfgoed Hoorn neemt zelf de kosten van de inrichting (€ 225.000) voor haar rekening. Ze rekent hierbij op bijdragen van sponsors.
Op de exploitatie verwacht de stichting in de beginperiode jaarlijks een tekort van maximaal € 15.000 euro. Dit tekort kan de komende jaren omlaag worden gebracht. B en W stellen de gemeenteraad voor de stichting maximaal € 15.000 per jaar subsidie te geven ter dekking van eventuele exploitatietekorten.

Afronding
Wethouder Roger Tonnaer ziet in de verplaatsing en nieuwbouw van de botterwerf een prachtige afronding van de restauratie en transformatie van het Oostereiland. ‘Met de nieuwbouw en de museumhaven krijgen het Oostereiland en de stad er een mooie toeristische attractie bij. Met aandacht voor de historie van Hoorn als vissersplaats aan de Zuiderzee.’

Als de gemeenteraad 13 december instemt met de plannen, kan het centrum voor Varend Erfgoed in de zomer van 2012 in gebruik worden genomen.

Zie eerdere publicaties 06-09-2011 en 16-05-2011

 

Nieuwsarchief