Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

samenvoeging Gouw 25-27 + dossier   (22-11-2011)

pvda

cdahoornOnderstaande brief van CDA en PvdA mbt de samenvoeging van Gouw 25-27 betreft het passeren van de Monumenten en Welstandscommissie. Onder in dit bericht verwijzen we in een klein dossier naar eerdere publicaties over de samenvoeging van panden

----------------------------------


Aan het College van Burgemeester en Wethouder van
de gemeente Hoorn.

22 november 2011
Betreft: Brief college over aanpassing bouwplan Gouw 25-27


Geachte dames en heren,


Wij zijn via een brief op 18 november 2011 geïnformeerd over het besluit van het college om tegemoet te komen aan de eisen van de vastgoedeigenaar van de panden Gouw 25-27 om de voorwaarden die in het bestemmingsplan staan ten aanzien van het samenvoegen van panden te negeren.

gouw2527

Het samenvoeging van panden kent een lange voorgeschiedenis.
Vorige colleges en gemeenteraden zijn altijd voorzichtig geweest als het gaat om het samenvoegen van panden. Vooral in de binnenstad met haar fijnmazig stratenpatroon en kleinschalige historische verkaveling moet voorzichtig omgegaan worden met schaalvergroting van panden. Alleen in bijzondere situaties kan medewerking worden verleend. Deze strengheid is vooral ingegeven vanwege de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft voor haar erfgoed. De gemeente is rentmeester in dienst van de geschiedenis.

Het samenvoegen van panden heeft ook als nadeel dat de huren van de panden stijgen waardoor deze panden alleen bereikbaar zijn voor de grote filialen. Dat betekent dat ondernemers die zich meer richten op diversiteit niet of moeilijk aan de slag komen. De laatste jaren is al een uniformiteit gaande in de Nederlandse binnensteden. De aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt niet bevorderd door een uniforme aanbieding van artikelen en ketens. Juist de diversiteit en de kleinschalige parcelering in binnensteden maken die binnensteden aantrekkelijk en zijn goed voor de economische ontwikkeling.

In de brief van 18 november jl. geeft het college aan dat de raad op 24 augustus 2010 is geïnformeerd over de samenvoeging van de panden Gouw 25-27. Het college had toen een goed argument om de aanvraag voor samenvoeging door te zetten vanwege toezeggingen die jaren daarvoor zijn gedaan aan de eigenaar. Daar hebben wij ons bij neergelegd. Bij brief van 24 augustus ging het nog om het samenvoegen van 2 panden onder het argument dat het incourante panden zijn. Maar de huidige stap van het college gaat veel verder en is naar onze opvattingen onverantwoord. Nu lijkt het er op dat de vastgoedeigenaar/projectontwikkelaar en niet het college en de raad bepalen wat er in Hoorn gebeurt. De vastgoedeigenaar Segesta laat het college nu weten dat zij niet uit de voeten kunnen met de voorwaarden die in het huidige beleid aan het samenvoegen van panden in het bestemmingsplan zijn gesteld. Zo is een van de voorwaarden dat de tussenmuur blijft staan over een lengte van 6 meter. Deze muur zou een sta in de weg zijn voor de verhuur van het pand. Ook de 4 appartementen boven de winkels komen er volgens Segesta alleen als de ingang van de woningen aan de achterzijde is gelegen. De Monumentencommissie is fel tegenstander van de achteringangconstructie omdat juist de ingang aan de voorkant goed is voor de verlevendiging van de stad en de sociale controle.

Het college hanteert volgens de brief een minder stringente koers en zal minder kritisch zijn als het gaat om samenvoegen en verwijst dan naar het collegeprogramma. Wij willen het college er wel op wijzen dat in het collegeprogramma niet wordt gesproken over het wijzigen van het bestemmingsplan met de genoemde voorwaarden voor samenvoegen. Bovendien is het coalitieakkoord of het cup geen vastgesteld beleid. U dient zich te houden aan het door de raad vastgesteld beleid, dan wel een beleidswijziging aan de raad voor te leggen.
Het college is gehouden aan de voorwaarden in het bestemmingsplan. Afwijken van een zeer recent vastgesteld bestemmingsplan werkt willekeur in de hand. Daardoor zullen ook andere vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars gebruik maken van de ruimte die het college nu biedt.

De PvdA en het CDA betreuren uw besluit om geen rekening te houden met de voorwaarden die in het bestemmingsplan staan over het samenvoegen panden. De willekeur die nu gaat ontstaan, zal het vestigingsklimaat in Hoorn niet bevorderen. Wij zullen agendering op korte termijn van onze brief vragen in de raadscommissie van de gemeenteraad.


Met vriendelijke groeten,
Johan van der Tuin
Namens de CDA-fractie,
Piet Bruijns
Namens de PvdA-fractie.


c.c. gemeenteraadsleden, Vereniging Oud-Hoorn, Pers en OLB.

-------------------------------------

Nieuwslinks mbt de samenvoeging:

Toch samengevoegd 6-9-2010

(Zie aanbiedingsbrief aan algemene raadscommissie 7-9-2010)

Visie Gemeente mbt samenvoeging 5-3-2008

brief van CDA, PvdA, Seniorenpartij en Groen links 12-02-2008


 

Nieuwsarchief