Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

De Nieuwe Monumentenkalender 2012   (18-11-2011)

hoorn

Op maandag 21 november presenteert wethouder Roger Tonnaer de monumentenkalender 2012. Deze is uitgegeven door de Gemeente Hoorn in samenwerking met Drukkerij Van Vliet. Dit jaar laat de kalender oude en nieuwe stadsgezichten zien.

De kalender toont twaalf bekende en minder bekende plekjes in de binnenstad en ter vergelijking hetzelfde beeld op een prentbriefkaart uit het begin van de vorige eeuw. Veel is hetzelfde gebleven, maar er zijn ook verrassende verschillen. Afgebeeld zijn onder meer Achter op ’t Zand, Appelhaven, Grote Noord, Korenmarkt, Nieuwstraat, Roode Steen, Slapershaven en Veermanskade.

Bureaukalenders
Alle eigenaren van een rijks- of gemeentelijk monument in Hoorn krijgen dit jaar een bureauversie van de kalender. Op de achterzijde van de kalenderpagina’s staat informatie over hoe om te gaan met een monument. ‘We hebben een prachtige stad met een monumentaal karakter. Als we dat willen behouden, dan staat of valt dat met de medewerking van de eigenaren van de monumentale panden. Het is bijzonder om in een monument te wonen, je mag er trots op zijn’, aldus wethouder Roger Tonnaer.

kalender


Links de Appelhaven van nu, rechts de Bierkade van vroeger, recht vooruit de Korenmarkt. Het is één van de beelden die te vinden is in de nieuwe monumentenkalender van de gemeente Hoorn, die maandagmiddag werd gepresenteerd.

Het eerste exemplaar werd door wethouder Roger Tonnaer in de Noorderkerk overhandigd aan Henk Zantkuyl, een van de grootste deskundigen op het gebied van monumenten in Nederland. Het thema van de kalender, ook dit jaar weer gedrukt door Van Vliet Printing, is voor 2012 stadsgezichten van vroeger en nu. Op het omslag van de kalender zijn de moderne foto's naadloos gecombineerd met oude prentbriefkaarten. Binnenin zijn twaalf stadsgezichten te zien, waarbij de oude foto naast het huidige beeld is te zien. Afgebeeld zijn onder meer Achter op 't Zand, Appelhaven, Grote Noord, Korenmarkt en Roode Steen. Alle eigenaren van een rijks- of gemeentelijk monument krijgen een bureauversie van de kalender. Daarop staat ook informatie over hoe je moet omgaan met een monument.

Verkoop
De kalender is vanaf donderdag 24 november te koop bij de Hoornse Boekhandel (Grote Noord), Boekhandel Stumpel (Grote Noord), de Vereniging Oud Hoorn (Onder de Boompjes) en de HEMA. De grote kalender kost 12,50 euro en de bureaukalender 7,50 euro.

 

Nieuwsarchief