Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Standbeeld J. P. Coen terug op Roode Steen   (18-10-2011)

coenHet standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is woensdag 19 oktober teruggeplaatst op de Roode Steen. Het beeld werd in augustus tijdens werkzaamheden van zijn sokkel gestoten, raakte daarbij beschadigd en moest worden gerestaureerd. De informatievoorziening bij het beeld is nog niet aangepast. Het college werkt aan een voorstel dat in december aan de gemeenteraad ter bespreking wordt aangeboden.

Het standbeeld had door de val deuken en scheuren opgelopen. Ook waren stukken van het zwaard en kanon afgebroken. Daarnaast was de sokkel beschadigd door de val van het beeld. Er moest een nieuwe bevestiging tussen beeld en sokkel geconstrueerd worden. De kosten van restauratie en herplaatsing van het beeld zijn ongeveer 20.000 euro. De gemeente verhaalt deze kosten op het bedrijf dat in augustus bij het terugplaatsen van lantaarns op de Roode Steen het standbeeld van J. P. Coen van zijn sokkel stootte en daarbij beschadigde.

Uitgebreide informatie over Coen
Een paar maanden geleden behandelde de gemeenteraad een burgerinitiatief met het verzoek om als raad een standpunt in te nemen over het standbeeld van Coen op de Roode Steen. Op 12 juli besloot de gemeenteraad het standbeeld op de Roode Steen te laten staan en de tekst op de sokkel zodanig aan te passen, dat daarin ook aandacht komt voor de gewelddadige kanten van Coen’s optreden in de Oost. Het college onderzoekt momenteel verschillende opties die uit de discussie met de raad naar voren zijn gekomen. Het gaat om een informatievoorziening op of om de sokkel van het beeld die recht doet aan de verschillende invalshoeken op de geschiedenis van J. P. Coen. Ook worden de kosten van de verschillende opties berekend, met de mogelijkheid van het toepassen van moderne interactieve technieken. Het college wil in december een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.



Rijksmonument
Het standbeeld van J. P. Coen is eigendom van de gemeente Hoorn en rijksmonument. Het staat sinds 1893 op de Roode Steen. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het 300e geboortejaar van Coen.



Zie ook: Coen held op sokkel
en Onthulling standbeeld Coen 1893



en hier de eerdere beslissing van de Gemeenteraad

 

Nieuwsarchief