Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

‘Wat voor een stad moet Hoorn zijn of worden?’   (01-07-2011)

structuurvisiehoorn

Bewoners mogen meepraten over toekomst stad. Het Hoornse college heeft een eerste basisnotitie van de structuurvisie vastgesteld. Hierin staat wat voor een stad Hoorn moet worden. De gemeente Hoorn gaat dit jaar nog met inwoners en ondernemers in gesprek over de ideeën in de notitie. Alle inbreng wordt verzameld in een definitieve structuurvisie.

De structuurvisie is een uitwerking van de stadsvisie uit 2005. Hierin staat de ‘een levendige stad voor iedereen’ als lange termijn ambitie. De structuurvisie werkt deze ambitie uit en beschrijft de strategie. Belangrijke vragen zijn ‘Wat voor een stad moet Hoorn zijn of worden?’, ‘Wat zijn de kernkwaliteiten van Hoorn?’ en ‘Hoe kan de stad inspelen op verandering van maatschappelijke vragen en behoeften?’

Van groeikern naar volwassen stad
Hoorn is sinds de jaren zeventig enorm gegroeid, van zo’n 18.000 inwoners in 1970 tot 71.000 in 2010. Deze forse groei is definitief voorbij. Na de bouw van de Bangert en Oosterpolder gaat Hoorn een andere fase in: van groeikern naar volwassen stad. Extra aandacht gaat uit naar de kwaliteit van de woonwijken. Deze wijken zijn al wat ouder en sommige wijken zijn hard aan vernieuwing en verbetering toe.

Opdrachten voor Hoorn
Het college heeft de belangrijkste punten genoemd waar Hoorn als stad de komende jaren voor staat:

1. Bouwen en veranderen voor de vergrijzing
2. Vasthouden van jonge gezinnen
3. Ontwikkelen van aantrekkelijke stad in een complete regio
4. Bestaande woningvoorraad aantrekkelijk houden
5. Balans wonen en werken herstellen
6. Economie verbreden
7. Compleet pakket aan voorzieningen bieden
8. Branding en profilering van Hoorn verbeteren

Stadsgesprekken
Het college wil graag met inwoners en ondernemers in gesprek over de basisnotitie van de structuurvisie. ‘Het lijkt soms een ver-van-mijn-bedshow, maar in de structuurvisie staat wat er de komende jaren in Hoorn moet gebeuren om de stad ook in de toekomst gezond te houden,’ legt wethouder Ruimtelijke Ordening Ronald Louwman uit. ‘De structuurvisie kan dus ook echt leiden tot veranderingen en verbeteringen in uw wijk of buurt.’

Inbreng
Na de zomer organiseert het college een stadsgesprek voor inwoners en ondernemers. Belangstellenden kunnen daar vragen stellen of suggesties inbrengen. Het is dan ook mogelijk om online ideeën en suggesties in te sturen. Daarnaast nodigt het college deskundigen uit om vanuit de verschillende vakgebieden hun visie op de concept structuurvisie te geven. Hieronder vallen ook de Provincie Noord-Holland en de West-Friese gemeenten.

De basisnotitie van de structuurvisie is vanaf vandaag te lezen en te downloaden op www.hoorn.nl/structuurvisie .

 

Nieuwsarchief