Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Brug naar Oostereiland geopend + bezwaar   (01-07-2011)

hoorn

Wethouder Tonnaer heeft 30 juni de nieuwe brug naar Oostereiland geopend. De eerste nieuwe bewoners waren getuige. Tijdens een feestelijke bijeenkomst na de opening kregen de eerste nieuwe huurders en kopers symbolisch de sleutel van hun nieuwe onderkomen.

brugoostereiland

Met het doorknippen van een lint stelde wethouder Roger Tonnaer de nieuwe toegangsbrug naar Oostereiland officieel in gebruik. ‘Met het openen van deze brug geven we Oostereiland symbolisch weer terug aan de stad’, aldus wethouder Tonnaer in zijn toespraak. ‘We hebben allemaal erg lang uit gekeken naar dit moment waarop de eerste bewoners hun sleutel krijgen en de toegangsbrug geopend is.’ Aan het eind van de brug werd hij opgewacht door drie ‘oud-bewoners’ van het voormalige gevangeniseiland. Voor deze gelegenheid hadden drie gebruikers zich in gevangeniskledij gestoken. De directeur en twee gevangenen overhandigden de wethouder de sleutels van het eiland. ‘Directeur en gevangenen‘ zijn leden van de groep ouderen die in een van de wachterhuisjes op Oostereiland een eigen ontmoetingsplek krijgen.

Brug
De nieuwe brug is ontworpen door Wurck architectuur, stedenbouw en landschap. De bouw was in handen van Ooms Construction Avenhorn. De bouwkosten waren circa 1,3 miljoen euro. De provincie Noord-Holland gaf een bijdrage van ongeveer 300.000 euro.
Na de welkomstceremonie vertrokken alle nieuwe bewoners naar de centrale hal in het Alkovengebouw. Daar wachtte koffie en gebak. Wethouder Tonnaer overhandigde alle nieuwe huurders en kopers een welkomstcadeautje en een symbolische eerste sleutel.

De nieuwe bewoners
De eerste bewoner op Oostereiland is het Toeristisch Informatiepunt, dat al van start is gegaan. Begin september opent Cinema Oostereiland zijn deuren met drie zalen. Het Museum van de Twintigste Eeuw verhuist dit najaar naar Oostereiland. In het gebouwencomplex vestigt zich verder het Ontwerpcentrum, een samenwerkingsverband van drie partijen. Dat zijn TPAHG Architecten bna, stedenbouwkundig bureau HzA en MEMO projectinrichting. Het laatste kantoor wordt gehuurd door Sourcefood. Daarnaast telt het complex 25 koopwoningen. De eerste kopers betrekken binnenkort hun nieuwe woning.

Openbaar gebied
De gemeente Hoorn is sinds 2007 eigenaar van het eiland. Ze was opdrachtgever voor de restauratie en herontwikkeling. In 2010 werd de restauratie van het gevangeniscomplex afgerond. Afgelopen jaar werd de binnenkant afgebouwd voor de nieuwe huurders en kopers. De gemeente is nog op zoek naar een exploitant voor het grand café en hotel in het voormalige gevangeniscomplex. Op dit moment wordt het terrein rondom het complex aangelegd en ingericht.

bron: www.hoorn.nl

Tonnagebeperking

Het Oostereiland in Hoorn is met de opening van de brug weer bereikbaar voor auto’s. Maar vrachtauto’s zwaarder dan 18 ton mogen er niet komen. Op het Hoofd - de toegangsweg richting Oostereiland - geldt sinds gisteren een tonnagebeperking en bovendien een stopverbod. De maatregel moet de zwakke kademuur van het Hoofd beschermen. Op een steenworp afstand van het Hoofd begint vandaag de restauratie van de Oude Doelenkade. Deze kademuur staat op instorten en is deels al afgebroken. Jarenlang ging zwaar vrachtverkeer over de kade en dat heeft zijn tol geëist.

oostereilandbrug Zie ook de veelbesproken bezwaren

 

Nieuwsarchief