Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Historie van ‘De Taart van Hoorn‘   (06-06-2011)

wfa
Bijzondere Hoornse rechtszaak uit 1911 herdacht
Het Westfries Archief en de gemeente Hoorn nodigen kinderen uit om zich op te geven voor een speciale bijeenkomst in Tearoom Gumbletons op zondag 19 juni a.s. (Vaderdag). Tijdens de bijeenkomst maken de kinderen een zelf versierd taartje dat ze daarna direct mogen overhandigen aan hun vader, ter ere van Vaderdag. De kinderen moeten zich vooraf aanmelden voor het programma (kosteloos). Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Historie van ‘De Taart van Hoorn‘
In Gumbletons woonde vroeger een man die met een vergiftigde taart een moord wilde plegen. De taart werd als verjaardagscadeau per koerier afgeleverd aan het adres van het beoogde slachtoffer, de Hoornse marktmeester Markus. Alleen zijn echtgenote en een dienstmeisje aten een stuk taart. Mevrouw Markus overleed nog dezelfde dag, het dienstmeisje overleefde de aanslag.
Al snel werd de dader opgepakt. Het bijzondere aan de rechtszaak is het volgende. Hoewel de dader niet de vrouw van de marktmeester wilde vermoorden, werd hij toch veroordeeld wegens moord. Hij had er, aldus zijn eigen verklaring, namelijk wel aan gedacht dat ook iemand anders van de taart kon eten. Hij had de bedoeling om een moord te plegen en er viel inderdaad een slachtoffer te betreuren. Dat dit de verkeerde persoon was, veranderde de verwerpelijke daad niet in doodslag.
Door het "Hoornse Taartarrest" van de Hoge Raad is sinds 19 juni 1911 het principe ‘voorwaardelijke opzet' verankerd in de Nederlandse rechtspraak. Er wordt in de rechtszaal ook in 2011 nog geregeld naar verwezen.


Programma

De bijzondere rechtszaak wordt precies 100 jaar later, op zondag 19 juni, herdacht. Kinderen kunnen zelf een taartje maken. Dit lekkere taartje, dat uiteraard niet vergiftigd is, kunnen zij aan hun vader geven. Het programma is als volgt:
11:45 uur inloop bij Gumbletons Tearoom te Hoorn voor de kinderen. Vaders en moeders worden koffie aangeboden in De Waag.
12:00 uur verhalenverteller heet kinderen welkom
12:10 uur kinderen gaan aan de slag met cake versieren
12:40 uur overhandiging van het taartje aan vader door alle deelnemende kinderen
12:45 uur prijsuitreiking ‘mooist versierde taarten'
12:50 uur einde programma
Het Westfries Archief en de gemeente Hoorn zullen in oktober, tijdens de maand van de geschiedenis, de gebeurtenissen rondom de Hoornse taart verder herdenken.

Aanmelden
Kinderen die mee willen doen, moeten zich vooraf aanmelden. Dit kan via taart@westfriesarchief.nl.
Vermeld duidelijk de voornaam en achternaam van het kind, voornaam en achternaam van de vader, leeftijd van het kind, mobiel telefoonnummer van één van de ouders en het huisadres. Deelname is kosteloos.

 

Nieuwsarchief