Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oude doelenkade(dossier) nieuwe kademuur   (02-07-2011)

doelenkade

Na een intensieve periode van voorbereiding gaat op maandag 4 juli de vervanging van de kademuur van de Oude Doelenkade van start. Nu de gevels van de panden op de kade zijn voorzien van apparatuur die trillingen registreert, kan aannemer Nelis Infra BV uit Halfweg (onderdeel van de BAM) zijn materialen aanvoeren en een start maken met de uitvoering van deze omvangrijke klus.

Om het werk veilig uit te kunnen voeren brengt Nelis eerst een hulpdamwand in het water aan, op zo’n vier meter afstand van de bestaande kademuur. De ruimte tussen de hulpdamwand en de bestaande muur wordt gevuld met zand.

Daarna wordt de definitieve nieuwe constructie aangebracht. Voor de bestaande kademuur komt een stalen damwand met ankers die tot onder de bebouwing reiken en wordt afgewerkt met een bekleding van basalt metselwerk. De uitstraling van de nieuwe constructie is gelijk aan de huidige kade. De aannemer werkt vanaf het water en voert zijn materialen ook via het water aan.

Planning
Het werk wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase loopt van de Korenmarkt tot Oude Doelenkade 17, de tweede van Oude Doelenkade 17 tot 39. Op maandag 4 juli start de eerste fase met het aanbrengen van de hulpdamwand. Dit duurt circa drie weken. Momenteel wordt nog bekeken of en zo ja welke werkzaamheden tijdens de bouwvak doorgaan. Uitgangspunt is en blijft dat de eerste fase eind dit jaar gereed is en dat de aannemer het totale werk in april 2012 oplevert. De Oude Doelenkade blijft tussen de Korenmarkt en de Mallegomsteeg afgesloten voor alle autoverkeer tot de werkzaamheden achter de rug zijn.

Overlast
Het aanbrengen van de damwanden geeft geluidsoverlast. Met de aannemer is afgesproken dat hij uitsluitend op werkdagen tussen 7.00 en circa 16.00 uur werkt. In de weekenden wordt niet gewerkt.
Voor de buurtbewoners is er op dinsdag 5 juli van 16.00 tot 18.00 uur een inloopbijeenkomst in wijkcentrum ’t Hop aan het Gerritsland 67. Zij kunnen daar terecht voor nadere informatie over de werkzaamheden. B en W hebben de omwonenden in een brief laten weten dat wij zich realiseren dat het werk overlast geeft en vragen hiervoor begrip en medewerking. bron: www.hoorn.nl

------------------------------------

6-6-2011:

De Oude Doelenkade blijft waarschijnlijk zeker nog 9 maanden afgesloten voor autoverkeer. Enkele weken geleden werd de straat met paaltjes voor auto’s afgesloten omdat de kade verzakt en volgens de gemeente was een totale afsluiting de beste oplossing. De langdurige afsluiting en de lelijke hekwerken langs het water stuiten steeds meer bewoners en bezoekers tegen de borst.

Tientallen malen per dag rijden zich auto’s zich ‘klem’ bij de roodwitte paaltjes bij het begin van de straat. Sommige auto’s rijden vervolgens tegen het verkeer in over de Korenmarkt, anderen zoeken een uitweg via de Nieuwendam. Mensen die bekend zijn zoeken een alternatieve route via de Lindenstraat en omdat men soms weer tegen het eenrichtingsverkeer in de Gedempte Appelhaven nam, zijn daar extra borden geplaatst om de omleiding te verduidelijken.

Vanuit onder meer de politiek is al gevraagd om informatieborden bij de instortende kade zodat bezoekers en toeristen in ieder geval weten wat er aan de hand is. Maar de ervaring in Hoorn leert dat dit soort borden lang op zich laten wachten. Op informatie- en welkomstborden bij de rand van de stad is het immers al tien jaar wachten.

Raadslid Rene Assendelft Twitterde maandag: "Zouden we bezoekers aan onze mooie haven ook nog eens gaan uitleggen wat er met de kademuur aan de hand is? Info in meerdere talen bijvoorbeeld. In de raad van 12-04 heb ik gevraagd naar een info-bord of iets dergelijks. Toeristen kijken in historische haven nu naar lelijk hekwerk…"

Op 8 juni wordt een Info-avond rond de afsluiting en werkzaamheden op de Oude Doelenkade gehouden. Hier zal toelichting worden gegeven op de werkzaamheden. Het OLB wil ook een discussie over de verkeersafhandeling.

In een briefmeldt de gemeente de omwonenden dat er nu toch ankers onder woningen worden aangebracht om de kade te verankeren. Er zijn zo’n 15 opties bestudeerd en dit lijkt de beste oplossing. Woensdagavond krijgt men aanvullende informatie.

bron www.hoorngids.nl

-----------------------------------

Vanaf woensdag 18 mei is de Oude Doelenkade tussen Korenmarkt en Mallegomsteeg afgesloten voor auto's. Afsluiting is noodzakelijk, omdat de kade aan het verschuiven is. Om te voorkomen dat de verschuivingen doorgaan of verergeren, moet de kade zoveel mogelijk ontlast worden. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen wel van de Oude Doelenkade gebruik blijven maken. De afsluiting duurt tot het moment dat de kademuur is vervangen.

Er komen zowel aan de kant van de Korenmarkt als bij de Mallegomsteeg uitneembare palen. Zo blijft de kade bij calamiteiten bereikbaar voor de nood- en hulpdiensten. Bovendien komt er voor voertuigen een lengtebeperking van 10,5 meter in het hele havenkwartier; langere voertuigen komen anders vast te zitten in de smalle straten en bochten in het gebied.
Op dinsdag 17 mei ontvangen de bewoners en ondernemers in het Havenkwartier een brief waarin deze informatie staat en wordt toegelicht..

Omleidingen
Vanaf woensdag 18 mei wordt het autoverkeer als volgt omgeleid:
•Verkeer vanaf de Korenmarkt kan via de Hoge Brug naar de Nieuwendam. Voor deze route geldt een vrachtwagenverbod vanwege de moeilijk te maken bochten.
•Verkeer vanaf de Veermanskade wordt via de Nieuwendam, de Wijdesteeg en het Achterom het havenkwartier uitgeleid. Als gevolg daarvan zal het op de Nieuwendam drukker worden.
•Verkeer vanaf het Grote Oost en de Wijdebrugsteeg kan via de Appelhaven en de Wijdesteeg het havenkwartier uit.
•Bestemmingsverkeer naar de Mallegomsteeg en de Slapershaven kan via de Lindestraat rijden.

Verschuiving kade

De laatste maanden zijn regelmatig metingen verricht om verschuivingen van de kade in kaart te brengen. Uit die metingen blijkt dat de Oude Doelenkade, vlakbij de Korenmarkt, in vier weken tijd ongeveer twee centimeter is verschoven. Om te voorkomen dat de verschuivingen doorgaan of erger worden is het noodzakelijk om zoveel mogelijk belasting van de kade weg te halen.
B en W hebben overwogen om de kade alleen af te sluiten voor zwaar verkeer. Echter, in de huidige situatie geldt al een aslastbeperking van 3,5 ton die veelvuldig genegeerd wordt. Het is niet haalbaar om continu toezicht te houden op naleving van het verbod. Om het risico te vermijden dat alsnog zwaar verkeer over de kade rijdt, hebben B en W besloten om de kade af te sluiten voor alle gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt met uitneembare afsluitpalen, zodat bij calamiteiten de nood- en hulpdiensten de kade kunnen bereiken.

De afsluiting duurt zolang de werkzaamheden aan de kademuur nog niet zijn afgerond. Dit werk is vertraagd, omdat er een discussie loopt over de constructie van de kademuur

----------------------------

Bericht van 25 maart 2011 op de site www.Hoorn.nl

Ontwerp voor vernieuwing bevat fouten. Gevolg: vertraging met de start van werkzaamheden aan kademuur Oude Doelenkade.

In het afgelopen half jaar heeft de gemeente Hoorn voorbereidingen getroffen voor het vernieuwen van de kademuur van de Oude Doelenkade. Er ligt een plan voor het maken van een nieuwe kademuur en er is een aannemer gecontracteerd om deze werkzaamheden uit te voeren. Het project is aanbesteed op basis van een ingenieursontwerp dat, zo blijkt nu, fouten bevat.

oudedoelenkade
Foto: E.J.Baas
Datum: 11 april 2010
Licentie: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Voor de start van zijn werkzaamheden kwam de aannemer tot de conclusie dat het ontwerp niet uitvoerbaar is binnen de eisen die de gemeente stelt. Het gaat hier met name om de eis dat er geen stalen grondankers onder de bebouwing aan de Oude Doelenkade geplaatst mogen worden. Het ingehuurde ingenieursbureau erkent dat ze een fout hebben gemaakt in de berekening van de lengte van de grondankers.

oudedoelenkade

Hoe nu verder?
De voorbereiding moet voor een deel opnieuw uitgevoerd worden. Dit betekent een nieuw ontwerp, nieuwe berekeningen en, afhankelijk van de uitkomsten, een nieuwe planning.
Zodra de definitieve werkwijze en de nieuwe planning bekend zijn, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor de omwonenden.

oudedoelenkade

Risico’s
Een aantal omwonenden heeft ongerustheid geuit over de risico’s die het werk aan de kademuur met zich meebrengt. B en W begrijpen deze zorg. Ook ten aanzien van het ontwerp dat nu gemaakt wordt hecht het college aan een goed en veilig ontwerp. B en W vinden het belang om schade te voorkomen belangrijker dan het halen van een planning.

Metingen
Op dit moment vinden wekelijks metingen plaats om te controleren of de kademuur verschuift of verzakt. De laatste metingen laten zien dat dit niet het geval is. Mochten metingen aangeven dat de kademuur in beweging is, dan zullen B en W passende maatregelen nemen.

voetpadoudedoelenkade

Activiteiten in de haven
Geplande havenactiviteiten, waaronder het in augustus geplande evenement De Westfriese Havenweken, kunnen doorgang vinden. De Oude Doelenkade wordt daarbij zo veel mogelijk ontzien.

 

Nieuwsarchief