Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Platte Thijs 1970-1974   (07-04-2011)

plattethijsOp woensdagavond 6 april vertelde Frans van Iersel bij D66 in "Huis Verloren" over Platte Thijs: Platte Thijs was een roemruchte Horinees uit de zestiende eeuw. Stelend van de rijken, en de buit verdelend onder de armen, staat hij in de overlevering ook wel te boek als de ‘Robin Hood van de Lage Landen’. Maar Platte Thijs heeft in de Hoornse geschiedenis nog een keer zijn opwachting gemaakt; als politieke partij.

Opgestuwd door de roerige, door verandering gekenmerkte jaren zestig werd in Hoorn de roep om een meer progressieve politiek groter en groter. Tot in 1970 Platte Thijs werd opgericht. De eerste echt progressieve partij, of beweging was een feit. Vernoemd naar de illustere vagebond van vierhonderd jaar eerder.
Een van de leden van het eerst uur, de toen piepjonge Frans van Iersel hield op woensdag 6 april het verhaal van deze pioniers van de lokale vooruitstevendheid en vrijzinnigheid. Hij deed dat aansluitend op de Algemene Ledenvergadering van D66 Hoorn, waar overigens iedereen welkom was.

Frans had er veel werk van gemaakt.Er waren ongeveer 40 mensen aanwezig. De helft was van D66 (incl. fractie en wethouder), GroenLinks was goed vertegenwoordigd, waaronder twee fractieleden. Daarnaast enkele geïnteresseerde burgers. De presentatie duurde bijna een uur (48 dia’s). De toehoorders waren enthousiast over hetgeen zij te zien en te horen kregen. Het was aardig om van een aantal mensen te horen dat zij toen niet in Hoorn woonde maar dat zij de schets van de jaren 70 direct herkenden.

Hieronder ziet u een tweetal pdf-weergaves van de presentatie:

- presentatie 1 (per 2 dia's naast elkaar, klein bestand)

- presentatie 2 (dia's onder elkaar, groter bestand, duurt langer)

 

Nieuwsarchief