Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Subsidieregeling monumenten verruimd   (10-03-2011)

hoornDe gemeente Hoorn heeft de subsidieregeling voor monumenten verruimd. Naast de bijdragen voor restauratie en onderhoud zijn er mogelijkheden voor bouw- en kleurhistorisch onderzoek. Deze mogelijkheden zijn vergroot. Onder bepaalde voorwaarden geeft de gemeente subsidie.

veermanskade

‘We willen het monumentale karakter van Hoorn behouden. Met deze regeling stimuleren we het restaureren van monumenten en historische onderdelen. Dit geldt niet alleen voor de binnenstad maar ook voor monumenten daarbuiten en de dorpslinten van Zwaag en Blokker.’, aldus wethouder Roger Tonnaer.

Subsidie
Er is een subsidie van maximaal 5.000 euro mogelijk voor herstel van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende elementen zoals stoepen, dakkapellen, pironnen en historische winkelpuien. Ook voor onderhoud van monumentale kerkgebouwen is subsidie mogelijk. Vaak is er historisch onderzoek nodig naar de bouw- of kleurgeschiedenis van een pand voordat het werk kan beginnen. Om dit te stimuleren vergoedt de gemeente de onderzoekskosten tot 1.750 euro volledig. In veel gevallen is dit dekkend. Als het bedrag hoger is, dan vergoedt de gemeente ook nog eenderde van de kosten boven de 1.750 euro, tot een maximale vergoeding van 3.500 euro.

Kwaliteitverhogend
Door in een vroegtijdig stadium onderzoek te verrichten kunnen bouwplannen of kleurwijzigingen historisch onderbouwd worden. Met het onderzoek kan de kwaliteit van de plannen verhoogd worden en de beoordeling van de plannen sneller en beter worden verricht. Daarnaast vergroot het onderzoek de historische kennis over het betreffende pand en over Hoorn in het algemeen.

Hoorn krijgt kleur
In diverse monumenten is het afgelopen jaar al bouwhistorisch onderzoek verricht. Voorbeelden zijn de NH. Kerk in Zwaag, het Oostereiland, het Schermercomplex, de Boterhal en panden aan het Breed en Grote Noord. Bijzondere constructies die ontdekt worden en dateringen uit de 15e en 16e eeuw zijn daarbij geen uitzondering. Ook het kleurenonderzoek levert in de stad steeds meer resultaten op. Op verschillende panden aan de Binnenluiendijk, de Koepoortsweg en bijvoorbeeld het Foreestenhuis wordt het gebruik van historische kleurtoepassingen al zichtbaar.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden van de subsidieregeling contact op met bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn. Telefoon 0229 252682 of email p.meijers@hoorn.nl.

 

Nieuwsarchief