Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Enthousiasme, zorgen en opwinding   (17-02-2011)

binnenstadOnder grote publieke belangstelling is woensdagavond in het Overleg Leefbaarheid Binnenstad gesproken over de voortgang van het project Oostereiland. Hiervoor waren door het OLB uitgenodigd de projectwethouder Roger Tonnaer alsmede de projectleider, Jan van der Heijden, en Gerhard Bos, die zich met name heeft beziggehouden met de inrichting van het buitengebied. Margret Wagenaar, directeur van het Filmhuis, maakte tenslotte, met succes, van de gelegenheid gebruik om het aanwezige publiek warm te maken voor het Filmhuis dat zich op het Oostereiland gaat vestigen.

groenoostereiland

In het OLB ontspon zich, zoals van binnenstadsbewoners was te verwachten, een stevige discussie over de inrichting van het Oostereiland. De plannenmakers hebben bedacht dat dit gebied een open en voor iedereen toegankelijk karakter moet krijgen, waarin meer groen terugkomt dan tot nu toe is verwijderd. Het achterste deel van het gebied, gerekend vanaf de ingang, krijgt zelfs een parkachtig karakter. Diverse binnenstadsbewoners waren van mening dat het gebied wel erg kwetsbaar wordt voor nachtelijke overlast door hanggroepen. Ook het bureau Stadstoezicht maakt zicht hierover zorgen en pleitte ervoor de inrichting van het gebied ’hufterproof’’ te maken.

oostereiland

zie ook www.oostereiland.nl

Uiteraard was ook de verkeerssituatie een belangrijk aandachtspunt. Op het Oostereiland kan uitsluitend worden geparkeerd door bewoners en belanghebbenden. Hiervoor zijn tachtig plaatsen gereserveerd. Veel binnenstadsbewoners zijn bang voor de extra verkeersdruk die als gevolg van de activiteiten op het Oostereiland, elders in het omringende gebied gaat ontstaan. Het Museum van de 20e eeuw en het Film huis zijn immers goed voor tienduizenden bezoekers. Naar de mening van de bewoners is hierover nog onvoldoende nagedacht.

zie ons dossiermbt de oostereilandbrug


Dat geldt ook voor de verkeerssituatie op het Hoofd. De gemeente sluit niet uit dat deze straat zal moeten worden heringericht. De bewoners voorzien dat dit ten koste gaat van bestaande parkeerplaatsen. Voorzitter Commandeur gaf de wethouder mee om de bewoners van het Hoofd in dat geval te behandelen als bewoners van het Oostereiland. Kortom geef ze een vervangende parkeerplaats op het Oostereiland.

Heel veel aandacht ook voor het veterarenmonument. Voorzitter Jan Smit van de Vereniging Bewoners Havenkwartier gaf aan dat de bewoners van het havenkwartier heel veel problemen hebben met het ontwerp hiervan. Naar hun mening zal dit als een magneet op hanggroepen werken. De vereniging is voornemens hiertegen formeel bezwaar te maken. De vrees van de vereniging werd overigens niet door alle aanwezigen gedeeld. Ondanks alle zorgpunten konden de wethouder en zijn gevolg na afloop een dankbaar applaus in ontvangst nemen. De diverse functies op het Oostereiland vullen elkaar goed aan en zetten Hoorn als toeristische trekpleister goed op de kaart. En ook voor de eigen bewoners is het een aanwinst van jewelste.

Opwinding?

----------------------------------------------------------------

waag

Opwinding tijdens de bijeenkomst van het OLB over het feit dat de gemeente ten strijde is getrokken tegen het verwarmde terras van d’Oude Waegh . Zelfs de schapenvachtjes zouden moeten worden verwijderd. Voor deze actie bestond, op een enkeling na, geen enkel begrip bij de OLB-bezoekers.

Voorzitter Commandeur herinnerde de wethouder er aan dat de politiek de Roode Steen als de huiskamer van Hoorn kwalificeert. Dat staat ook in de stadsvisie. Reden om ook het komende seizoen de weekendafsluiting van de Roode Steen te continueren. Maar dat is niet genoeg. Deze huiskamerfunctie kan alleen worden gecreëerd als terrassen geopend zijn en voldoen aan de behoeften van de consument. Het terras van d’Oude Waegh voldoet aan beide voorwaarden. Dit in tegenstelling tot diverse andere terrassen die het grootste deel van het jaar en op onrendabele tijdstippen gesloten zijn. Als we invulling willen geven aan het gebruik van monumenten, dan zal je soms concessies moeten doen aan bepaalde monumentale randvoorwaarden. Dan zal je, zo stelde Commandeur, bijvoorbeeld ook verwarming moeten toestaan.

Het vorige college wilde, daartoe aangespoord door de toenmalige VVD-fractievoorzitter Harry van Lunteren,zelfs winterterrassen toestaan, zij het in beperkte mate. Alsof dat geen aantasting zou hebben betekend voor het monumentale karakter van de binnenstad. De Raad heeft dat weliswaar afgeschoten. Feit blijft dat een paar bijna niet opvallende verwarmingselementen bij lange na niet voor een aantasting zorgen vergelijkbaar met die van een winterterras.

Een groot aantal binnenstadbewoners vindt de opstelling van de gemeente dan ook onbegrijpelijk. Alsof er geen grotere problemen zijn. Commandeur kreeg in zijn mening nadrukkelijk steun van oud-burgemeester Janssens. Deze week vindt overleg plaats tussen de horeca-exploitant, de gebouweigenaar en de gemeente over de ontstane situatie. Wethouder Tonnaer sprak het vertrouwen uit dat ’partijen er wel uit zullen komen’. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook een groot aantal politieke partijen in de gemeenteraad de gemeente hierover aan de tand zullen voelen.

Inmiddels is de lucht geklaard. Er heeft een gesprek ‘in goede sfeer’ plaats gevonden waarbij is afgesproken dat er nieuwe elektrische heaters onder de luifel van De Waag komen te hangen. Tot die nieuwe er hangen, kunnen de oude verwarmingselementen blijven hangen. De nieuwe exemplaren zijn straks niet van de weg zichtbaar, aldus wethouder Roger Tonnaer. Hij betreurt dat zoveel commotie rond de heaters is ontstaan: "Jammer dat er eerst veel telefoontjes en brieven en zelfs een procedure met uiteindelijk een dwangsom nodig was om dit te bereiken. Overigens heeft niet alleen de gemeente de uitbater aangeschreven, maar ook de eigenaar van het pand, de vereniging Hendrick de Keyser." Deze in Amsterdam gevestigde organisatie heeft veel monumenten in eigendom en heeft in 2003 De Waag gekocht van de gemeente Hoorn.

 

Nieuwsarchief