Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Historische Vereniging Holland op bezoek   (06-02-2011)

oudhoornHistorische Vereniging Holland bracht bezoek aan HoornDe website van de Vereniging Oud Hoorn is winnaar geworden van de Hollandprijs 2010. Deze prijs werd een aantal jaren geleden ingesteld door de Historische Vereniging Holland. Het winnen van deze prijs was voor het bestuur van onze vereniging aanleiding de leden van de Historische Vereniging Holland uit te nodigen om een bezoek aan Hoorn te komen brengen. Op zaterdag 5 februari j.l. heeft deze excursie plaats gevonden en werden de deelnemers in de ochtend ontvangen in ons eigen Oost-Indisch Pakhuis.

Sinds 1947 houdt de Historische Vereniging Holland bezig met het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van de geschiedenis van Holland onder een breed publiek. De vereniging stimuleert studies en kwalitatief hoogwaardig onderzoek over Hollandse historische onderwerpen en thema’s van bovenlokaal belang. De uitkomsten daarvan worden gepubliceerd in het Historisch Tijdschrift Holland en de boekenreeks Hollandse Studiën. Deze uitgaven worden beiden uitgebracht door Uitgeverij Verloren te Hilversum. Daarnaast organiseert de Vereniging excursies, projecten en andere activiteiten rond Hollandse thema’s. Beroeps- en vrijetijdshistorici zetten zich belangeloos in voor tijdschrift, boekenreeks en andere verenigingsactiviteiten.

Bij aankomst in ons verenigingsgebouw hadden gastheer Frits Willems en gastvrouw Diana van den Hoogen de koffie en traditionele Hoornse broeder al klaar staan. Vervolgens was er namens het bestuur een woord van welkom door Hieke Stapel. Het volgende agendapunt was een lezing over de geschiedenis van Hoorn door Gerard Beemsterboer. Op zijn bekende wijze wist Gerard de deelnemers te boeien met een betoog dat hij kon aanvullen met interessante beelden van onze stad. Na afloop van deze lezing was het woord aan Marianne Brouwer van de activiteitencommissie van de Historische Vereniging Holland. Zij kon haar woorden van dank aan onze vereniging en met name aan Gerard Beemsterboer en Hieke Stapel, vergezeld doen gaan van enkele historische boeken voor ons documentatiecentrum.

Om de deelnemers nog beter te kunnen laten kennismaken met onze vereniging was voor ieder van hen een exemplaar van ons kwartaalblad beschikbaar. Het volgende punt op de agenda was een stadswandeling door Hoorn met daarna een lunch in het Museum van de Twintigste Eeuw. Gerard Beemsterboer had eerder tijdens zijn lezing de deelnemers het verhaal verteld achter het mystieke Mariabeeld in het Westfries Museum. Tijdens het middagprogramma konden de 36 deelnemers het beroemde beeld met eigen ogen aanschouwen. Christ Stoffelen verzorgde voor hen een rondleiding door het museum. Ter afsluiting genoten de deelnemers aan deze Hoorn-excursie van een drankje in het Ridderikhoff Restaurantcafé.

Namens het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn heet Hieke Stapel de deelnemers aan de Hoorn-excursie van harte welkom in het verenigingsgebouw.

Marianne Brouwer van de activiteitencommissie van de Historische Vereniging Holland overhandigt enkele boeken voor onze vereniging aan Hieke Stapel.

De 36 deelnemers van de Historische Vereniging Holland aan de Hoorn-excursie hier voor ons verenigingsgebouw aan de Onder de Boompjes.

 

Nieuwsarchief