Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Maquette 1650   (18-01-2011)

maquette1650kleinDe Maquette Hoorn Anno 1650 is vanaf half december 2010 niet meer te bezichtigen! Het museum van de 20ste eeuw heeft deze maquette bijna 17 jaar beheerd. De maquette is eigendom van de vereniging Oud Hoorn. De maquette is 30 vierkante meter groot en is gebouwd naar een kaart van Johan Blaeu.Maquettebouwer Jack Buiten nam het initiatief tot de bouw. In samenwerking met een aantal vrijwilligers werd de maquette in zeven jaar gebouwd en vanaf 1987 tentoongesteld aan het publiek.

oudestadhuis
Het oude raadhuis op de Roode Steen.

Hier zien we het oudste raadhuis van Hoorn Het raadhuis heeft waarschijnlijk al voor 1400 op de Roode Steen gestaan en is in 1797 gesloopt.

maquette1650
Vanwege de verhuizing in het najaar van 2011 naar het Oostereiland krijgt de maquette een nieuwe plek in het Westfries Museum, waar het goed in de collectie past. Tot die tijd is hij opgeslagen en wordt hij gerestaureerd. Wanneer de Maquette Hoorn Anno 1650 in het Westfries Museum weer te zien is, zal nog bekend worden gemaakt.

Directeur Stuijfbergen van het Museum van de 20e eeuw over de beslissing van het museum om de Maquette Hoorn Anno 1650 niet mee te nemen naar het nieuwe museumgebouw op het Oostereiland: "Toendertijd wilde het Westfries Museum de maquette niet hebben, maar de huidige directeur had wel belangstelling. Hij past natuurlijk beter bij hun collectie, ondanks dat hij in de twintigste eeuw is gebouwd. En het klank- en lichtspel liep weliswaar ook door tot de jaren ’70 ("de overloop") van de vorige eeuw, maar omdat de situatie van 1650 wordt weergegeven is hij bij het Westfries Museum beter op zijn plek. Ook hebben we alle ruimte straks op het Oostereiland gewoon nodig voor onze eigen collectie en tentoonstellingen."



 

Nieuwsarchief