Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hans Schipper neemt afscheid van Oosterkerk   (10-01-2011)

oosterkerk

Na zich ruim 30 jaar te hebben ingespannen voor eerst de restauratie en het behoud en vervolgens voor de exploitatie van de Oosterkerk heeft Hans Schipper van de Stichting Oosterkerk Hoorn de voorzittershamer neergelegd. Met ingang van 1 januari van dit jaar zijn zijn taken overgenomen door het bestuurslid Eddy Boom. Hans Schipper wordt officieel uitgezwaaid op vrijdag 4 februari 2011 en natuurlijk vindt dit afscheid plaats in de Hoornse Oosterkerk.

Hans Schipper werd in 1980 lid van het Actiecomité Oosterkerk, dat zich vooral bezig hield met het bijeengaren van de benodigde gelden voor de restauratie van het voormalige Godshuis. Dat Actiecomité was toen al een jaar of vijf actief. Uiteindelijk wist het comité maar liefst 1,4 miljoen gulden bijeen te brengen. Een formidabel bedrag. Ook ten opzichte van de totale restauratiekosten, die uiteindelijk 6,5 miljoen gulden bedroegen.

Na de ingebruikname door Prins Claus van de gerestaureerde Oosterkerk op vrijdag 7 mei 1982 trad aan aantal toenmalige bestuursleden terug (onder andere Dirk Breebaart, Jan Piet van der Knaap, Kor Korpershoek en Harry van Scherpenberg) en trad een vernieuwd stichtingsbestuur aan, dat zich vooral ging bezighouden met de exploitatie van het gebouw. In dat bestuur werd Hans Schipper meteen gekozen tot vicevoorzitter. In maart 1993 volgde hij de toenmalige voorzitter Johan Boersma op. Onder leiding van Hans Schipper is het monumentale kerkgebouw aan het Grote Oost inmiddels uitgegroeid tot een multifunctioneel centrum van formaat. Waarin naast talloze concerten en voorstellingen, congressen en lezingen worden gehouden, vergaderingen zijn, twee festivals (Hoorn Oude Muziek Nu en Kamermuziekfestival Hoorn) onderdak hebben gevonden en wordt getrouwd en gerouwd.

Schippers opvolger Eddy Boom heeft overigens zijn bestuurlijke sporen in Hoorn al ruimschoots verdiend. Niet alleen is hij voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn, ook is hij als bestuurslid actief bij Oud-Hoorn. Jarenlang was Eddy Boom verder voorzitter van de Stichting Stedenband Hoorn-Príbram en de inmiddels opgeheven Stichting Stad Hoorn. De opengevallen plek in het bestuur van de Stichting Oosterkerk Hoorn wordt opgevuld door het nieuwe bestuurslid Ko Kok.

 

Nieuwsarchief