Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak Oud Hoorn   (09-01-2011)

oudhoornVoor de vrijwilligers, leden van de diverse werkgroepen houden we elk jaar een Nieuwjaarsreceptie. De bijeenkomst was goed bezocht en werd gehouden in de tentoonstellingsruimte van ons pakhuis. Hieronder treft u de Nieuwjaarstoespraak aan van onze voorzitter.

Lieve mensen,

Een bijzonder welkom aan de beide leden van het college die hier aanwezig zijn, de wethouders Westerberg en Louwman en aan mevrouw Van der Zel en de beide zonen van Giel van der Zel.

(zie tentoonstellingsbeschrijving "Rondje Hoorn")

2010 zou een tussenjaar worden. Maar toch is er veel gebeurd.
Fantastisch de Hollandprijs voor de website van Oud Hoorn. Proficiat voor de werkgroep onder leiding van Jan Floris. Zo langzamerhand zal het de meest bekroonde website van historische verenigingen van het land zijn. Terecht. Veel informatie, toegankelijk en ongekende bezoekersaantallen. 240.000 in 2010 tegen 190.000 een jaar eerder. (zie hier volledige statistiek) Weer een kwart meer. We kregen felicitaties van onder andere het college. En een prachtig bloemstuk. Ondanks de kritische noten die we als vereniging soms plaatsen, wordt ons werk gewaardeerd.
Niet alleen de website, ook het Kwartaalblad ziet er goed uit. De redactie hoeft niet altijd zelf op zoek, steeds vaker worden interessante artikelen aangeboden. Ook foto’s, boeken en ander waardevols verwierven we het afgelopen jaar. De vereniging staat er goed voor; de collectie groeit gestaag.

Verheugend was in 2010 het collegebesluit om de Engelbewaarderskerk alsnog de status van gemeentelijk monument toe te kennen. Pastor Gerard Weel schreef vanuit zijn hart een boeiend artikel over kerk en parochie voor het Kwartaalblad. Die methode is succesvol. Eerder nam Leo Hoogeveen de pen ter hand over de sterflats en een paar maanden later prijkten die op gemeentelijke monumentenlijst. We weten nu hoe het werkt…!

De monumentenprijs 2010 werd toegekend voor de restauratie van de tuinderswoning Dorpsstraat 5, in Zwaag. We vroegen aandacht voor het behoud van het karakter van de linten. Het gemeentelijk beeldkwaliteitsplan lijkt soms onvindbaar. Het moet boven tafel voordat het historische beeld volledig is aangetast. Daarnaast vragen de ontwikkelingen rond de begraafplaats aan het Keern, de 'poort van Hoorn', aandacht.

Ook landelijk moeten we alert blijven. Staatssecretaris Zijlstra wil in het kader van de deregulering, onderhoudswerkzaamheden aan monumenten die niet vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, vergunningsvrij maken. Oude, authentieke materialen mogen worden vervangen door nieuw. Als het er maar op lijkt. Anton Pieck gaat zo voor authentiek. Hoe bedenk je het? Waarom niet het adagium van de monumentenzorg gevolgd: behoud van historisch materiaal gaat vóór toepassing van nieuw.

De samenwerking met erfgoedinstellingen in Hoorn is positief en constructief. We ontmoeten elkaar geregeld in het HIP, het Historisch Informatie Punt. De lezingen worden op elkaar afgestemd en vinden op éen plek plaats. De gebruiksmogelijkheid van de bibliotheekzaal wordt dit jaar geëvalueerd. Ook de band met de afdelingen Archeologie en monumentenzorg van het Bureau Erfgoed van de gemeente is goed. De medewerkers vertellen graag over hun werk in ons Kwartaalblad.

Het Museum van de 20e eeuw verhuist dit jaar naar het Oostereiland. Dat betekent dat de maquette Hoorn 1650, die volgens Hans Stuifbergen door vele honderdduizenden is bekeken, daar weg moet. We hebben, en zijn er trots op, een ander onderkomen gevonden. In het Westfries Museum. Een betere plek is nauwelijks denkbaar. Het museum gaat zich toespitsen op de Gouden Eeuw. De maquette vormt daarin een essentieel element. De start voor een rondgang door het museum of een stadswandeling. Tijdelijk, het Westfries Museum sluit een aantal maanden wegens een ingrijpende verbouwing. wordt de maquette elders ondergebracht en gerestaureerd. Uit het legaat Groefsema zullen we tevens een nieuwe audio-visuele presentatie realiseren, met toepassing van de modernste technieken.

2011 is volgens de Europese Unie het jaar van de vrijwilliger. Bij Oud Hoorn is elk jaar het jaar van de vrijwilliger. Zonder hen, u, kunnen we ons werk niet doen. Met de EU achter mij neem ik met nog meer respect mijn hoed af voor onze meer dan honderd vrijwilligers. Eigenlijk zou ik al hun namen moeten noemen. Maar dat vraagt teveel tijd. De gidsen, de mensen van het beheer en de winkel, die ook alles weer voortreffelijk regelden rond deze bijeenkomst, degenen die de administraties verzorgen, de bezorgers, de leden van de verschillende werkgroepen, de redactiecommissie, de mensen van de website, degenen die de zomerse wandelingen en de lezingen organiseren, de documentalisten, onze bibliothecaris, excuus als ik iemand vergat, u allen staat altijd weer klaar om zich belangeloos in te zetten voor het doel van onze vereniging: het bewaren van het erfgoed in onze mooie stad. Hulde en dank.

Voor éen groep maak ik met uw permissie een keer een uitzondering. Dat zijn mijn medebestuursleden. We gaan zo gemakkelijk aan hen voorbij. Zij verzetten bergen werk. De contacten met het onderwijs konden onder leiding van Eddy Boom uitgroeien. Coen Droog is een uitnemend en empathisch bestuurslid, contactpersoon naar onze vrijwilligers. Complimenten kregen we, dus Coen, voor de nota over het vrijwilligersbeleid die ook op de website staat. Jan Floris heb ik al genoemd, als trekker van de werkgroep die verantwoordelijk is voor de automatisering en de website. Hieke Stapel, met haar grote kennis van de historie van Hoorn, vertegenwoordigt in het bestuur het gidsengilde, dat ook afgelopen jaar weer talloze wandelingen organiseerde. Jaap Bronkhorst beheerde op uitnemende wijze onze eigen monumenten. En met Piet van Iersel hebben we een penningmeester in huis van uitzonderlijke klasse. Uiterst consciëntieus, met grote kennis van zaken, vasthoudend! Vraag het de gemeente. Als laatste Rita Lodde, een duizendpoot, overal inzetbaar, met een werklust en een netwerk zoals ik zelden heb gezien. Dank voor jullie inzet!

2011 is het Junius-jaar. In een woning ter hoogte van wat nu Kerkstraat nummer 9 is, de stoffeerderij, eerder videotheek, werd op 1 juli 1511 Hadrianus Junius geboren. Adriaan de Jonge. Velius schrijft met bewondering over hem. Lipsius noemde hem de grootste wetenschapper van de lage landen na Erasmus, wiens Lof der zotheid dit jaar ook 500 jaar oud is. Op 1 juli zal de Batavia van Junius, waartoe de Staten van Holland opdracht gaven, door Nico de Glas uit het Latijn vertaald, in de Parkschouwburg aan de erven van de Staten, de commissarissen van de koningin van Noord- en Zuid-Holland worden overhandigd. In de Batavia heeft Junius als eerste de geschiedenis van de jonge republiek geschreven. Ook de vroegste geschiedenis van onze oudste steden wordt uit de doeken gedaan. Tegelijk komt de biografie van Junius uit, geschreven door de uit Hoorn afkomstige dr. Dirk van Miert, die als neo-latinist grote kennis van Junius en diens humanistische gedachtegoed heeft.

2011 is ook het Albert de Graafjaar. Deze dag is zelfs uitgeroepen tot de Albert de Graafdag. Want Albert bereikte dit weekend de respectabele leeftijd van 80 jaar. De leeftijd van de zeer sterken. Dat mag blijken uit zijn actieve dagelijkse bezigheden. Albert fietst regelmatig met post rond, onderhoudt de tuin in het Westfries Museum en is vaak tijdens koffietijd in ons verenigingsgebouw te vinden, waar hij altijd wel iets bijzonders te vertellen heeft. Albert is al erelid. Hoger kan niet bij Oud Hoorn. Hij heeft zijn sporen verdiend, schreef tal van artikelen, was bestuurslid, en … hij is dit jaar ook nog eens een halve eeuw lid van onze vereniging. Geboortig Enkhuizer werd hij niet zo maar toegelaten. Hij werd geballoteerd en dankzij de connecties van zijn hospita geaccepteerd. Om definitief als lid van de vereniging toegelaten te worden moest hij wel naar een speciale kapper.

Vandaag, op de nieuwjaarsreceptie, openen we de tweede tentoonstelling "Rondje Hoorn" uit de rijke verzameling van Giel van der Zel. Weer een boeiende expositie, zelfs voor de kenners van onze stad. Van der Zel 1 heeft maanden in de foyer van het stadhuis gehangen. Ook daar genoten velen ervan. En er is nog veel meer om te laten zien.

Ons vaste trio, Trudy de Rooij, Marit Veerman en Femke Uiterwijk, drie leden die hun hart aan Hoorn en de vereniging hebben verpand, tekent ook voor deze tentoonstelling. Complimenten en hartelijk dank daar voor. En bloemen. Jullie hebben er weer veel tijd in zitten. Maar aangename tijd heb ik begrepen.

Hiermee is de tentoonstelling geopend en de aftrap van het Juniusjaar gegeven. Ik wens u namens het bestuur een gezond en voorspoedig 2011.


Egbert Ottens
9 januari 2011

 

Nieuwsarchief