Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oostereiland krijgt wandelpad direct langs het water.   (05-01-2011)

oostereilandNog dit jaar kan er op het Oostereiland langs de gehele waterlijn worden gewandeld. Aan de oostkant van het eiland komt naast een autovrije kade bij de steigers voor de riviercruiseschepen een wandelpad direct langs het water. Zowel aan de stadszijde als aan de Markermeerkant van het eiland komen plekken om over stad en water uit te kijken. In februari wordt begonnen met de inrichting van het openbaar gebied.
Het gehele Oostereiland wordt openbaar toegankelijk, ook de binnenplaats van het gebouwencomplex.
Aan de voorkant van de gebouwen, aan de stadszijde, komt een pleintje met banken en uitzicht op de stad. Hier is ook het veteranenmonument gedacht.

groenoostereiland

In groen ingepakte parkeervelden
Aan de achterkant van de gebouwen komen drie wat verdiepte parkeervelden, ingepakt in groen. De ongeveer tachtig parkeerplaatsen die hier worden aangelegd zijn alleen bestemd voor de mensen die op het eiland wonen en werken. Op de zuidoostelijke punt komt een "groen plein" met bankjes om te genieten van het uitzicht op het water. Aan de zuidwestelijke kant van het eiland is ruimte gereserveerd voor een nieuwe werkplaats voor de Stichting zeilende bedrijfsvaartuigen (bruine vloot) en de Vereniging Botterbehoud. Op het gehele zuidelijke deel van het eiland worden zo’n tachtig nieuwe bomen geplant.

Watertaxi
De populierenbomen aan de westkant van het eiland moeten worden gerooid voor de vernieuwing van de kades. Er zullen aan deze kant van het eiland weinig nieuwe bomen terugkomen. Daardoor hebben bezoekers en bewoners van de stad en de haven goed zicht op de gerestaureerde gebouwen. Aan de westkant van het eiland komen nieuwe steigers voor historische schepen en de bruine vloot. Ook is hier de aanlegplaats voor een watertaxi. De ondernemer die de watertaxi gaat exploiteren huurt hiervoor het wachtershuisje aan deze kant van het eiland.

Binnenplein
Het binnenplein van het voormalige gevangeniscomplex wordt bestraat met lichte natuursteen. Voor de woningen komt een groenafscheiding, maar het gehele plein is openbaar toegankelijk.
Het bestaande laantje met berkenbomen naar het Alkovengebouw, waar de ingang naar het Museum van de Twintigste Eeuw en Filmhuis Hoorn komen, blijft gehandhaafd. Ook de monumentale boom bij de ingang van het binnenplein blijft, met eromheen bankjes. Verder is hier het terras van het Grand Café te vinden.

Planning
De inrichting van het openbaar gebied begint met het vernieuwen van de toegangsbrug. In juni is het belangrijkste deel van de terreininrichting klaar. Eind 2011 moet alles klaar zijn.

bron: www.hoorn.nl

 

Nieuwsarchief