Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

stagnerend bouwplan oude schouwburg   (30-12-2010)

pvdaHet terrein van de oude schouwburg ligt er al vele jaren braak bij. Het ziet er naar uit dat dit nog vele jaren het geval zal zijn. In onderstaande brief van de PvdA worden diverse vragen gesteld. De discussie over de bestemming van de grond is al dertien jaar oud, de PvdA zat toen geruime tijd aan het roer om initiatieven, kredietaanvragen ,contracten e.d. te regelen. De in de brief gestelde vragen zouden dus ook aan de PvdA gesteld kunnen worden. In 2006 werd er door het Architectuurcentrum een discussie gevoerd: Piramides aan de Hoornse kustlijn

-----------------------------
Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn.

Blokker, 30 december 2010 .
Betreft: Bouwplan"La Parisienne".

Geacht college,

De fractie van de PvdA heeft kennis genomen dat de verkoop van de appartementen van het prestigieuze bouwplan "La Parisienne" dat aan de Westerdijk gebouwd zou worden door de Peyler Projectontwikkeling is gestaakt. Een teleurstellend bericht. Eindelijk zou het "gat van Hansen" worden gedicht. Het bouwplan betreft 4 penthouses, 29 appartementen en 6 stadswoningen. De Peyler Projectontwikkelaar was de winnaar van de prijsvraag die voor deze locatie is uitgeschreven.

schouwburgterrein
Wat is er gebeurd dat de projectontwikkelaar zich heeft teruggetrokken en ons met gapende gat in de stad heeft laten zitten. De gevolgen voor het afketsen van dit project gaan verder dan alleen het verder verloederen van deze locatie. De woon- en leefomgeving van de omgeving komt onder druk. Het is een van de mooiste locaties van de stad waar veel toeristen en bezoekers van de stad langs komen. De aantrekkingskracht van de stad wordt niet bevorderd met het langer open blijven van deze locatie.

schouwburgterrein
Wij begrijpen heel goed dat de markt voor woningbouw, en in het bijzonder voor dure appartementen, niet gunstig is. Maar hoe nu verder?
Die vraag wil de fractie van de PvdA graag aan de orde stellen in een commissievergadering in februari. Wij willen aan de hand van een overzicht vanaf de start in 2004 t/m het niet doorgaan van dit project in 2010 een discussie over het totale proces. De start is voor ons het besluit in de gemeenteraad over het stedenbouwkundig programma van eisen. Het is ook van belang om te zien welke ontwikkeling dit spve heeft doorgemaakt. Daarnaast is ook het ontwerp zoals dat aan de raad is getoond van belang. Welke ontwikkeling heeft het winnende ontwerp doorgemaakt en welke belangrijke wijzigingen hebben zich voorgedaan? Hebben die wijzigingen invloed gehad voor de minimale interesse voor de appartementen? Wij hebben in ieder geval kennis dat de loggia’s uit het ontwerp zijn gehaald. Wij kunnen goed begrijpen dat het ontbreken van een buitenruimte negatief heeft gewerkt voor potentiële kopers. Deze wijzigingen zijn een eerste verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar. Toch is de gemeente ook partij omdat met het openblijven van het "gat van Hansen" de stad niet is gediend. En tenslotte hoe zit het met de juridische en financiële aspecten. Kan de projectontwikkelaar zich zonder ( financiële ) problemen terugtrekken? Zijn er bij de wedstrijd om het winnende ontwerp hier afspraken over gemaakt?

Het zijn allemaal vragen die wat ons betreft aan de orde kunnen komen in de discussie in de commissie van februari.

Een ander aspect dat aandacht nodig heeft gaat over het al dan niet intrekken van het ontwerp dat nu voorligt. Wordt er gewacht op het aantrekken van de markt en blijft daardoor het kwaliteitsgehalte van het huidige ontwerp overeind of kiest de projectontwikkelaar voor een nieuw en wellicht sober ontwerp dat beter aansluit bij de wensen van de potentiele kopers. Ook daar zal de fractie van de PvdA alert op zijn. Op de mooiste locatie van Hoorn kan het niet zo zijn dat daar een complex zal verrijzen die de toets van kwaliteit en welstand niet kan doorstaan. Ook hierover wil de fractie een discussie met de raad en college.

Samenvattend wil de PvdA aan de hand van een korte notitie een discussie in een commissievergadering van februari a.s. De informatie van het college en de discussie zal wat ons betreft antwoord moeten geven op de vragen die hierboven aan de orde zijn gesteld.
Het is ook een leermoment voor de raad en college hoe om te gaan met bewegingen in de markt en in het bijzonder met bewegingen van projectontwikkelaars in moeilijke tijden.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van de PvdA,

Piet Bruijns

cc. raadsleden, griffie, pers, Vereniging Oud Hoorn en het OLB.

 

Nieuwsarchief