Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Plan Wachtershuisjes Oostereiland rond   (31-01-2011)

oostereiland In december plaatsen we een berichtje hieromtrent. Inmiddels is het rond zo lezen we op de website van de Gemeente: Een van de drie wachtershuisjes op het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland wordt een ontmoetingsplek voor senioren. De ongeveer dertig actieve senioren die hierom hebben gevraagd, gaan de ruimte zelf inrichten en beheren. De gemeente vergoedt materiaalkosten. Dat hebben B en W van Hoorn besloten.

Al langere tijd vraagt een grote groep senioren in de binnenstad om een ontmoetingsplek. Liefst nabij de haven en liefst overdekt. De restauratie en herbestemming van Oostereiland biedt de kans om in die wens te voorzien.

Met het bij elkaar trekken van twee ruimtes in het grootste wachtershuisje bij de toegang van het eiland ontstaat een ruimte van bijna 30 vierkante meter. De groep senioren heeft over het gebruik van de ruimte een gesprek gehad met de wethouders Tonnaer (projectwethouder Oostereiland) en Pijl (Stadsbeheer en Sociale Veiligheid). De groep krijgt de ruimte casco opgeleverd, met aansluiting voor elektriciteit en water. De senioren krijgen de ruimte voorlopig voor een jaar in gebruik. Zij gaan hun nieuwe onderkomen zelf inrichten en onderhouden.

wachtershuisje

Bijkomend voordeel is dat de nieuwe ontmoetingsplek voor de ‘verhalenvertellers’ van de stad ook een vorm van sociale controle brengt op het eiland.

Bericht van december 2010: Het College van B&W van Hoorn is er nog niet helemaal uit maar mogelijk wordt 1 van de 3 wachtershuisjes rond de voormalige gevangenis op het Oostereiland een ‘hangplek’ voor ouderen. Voor het dubbele wahtershuisje bij de brug wordt gedacht aan een ‘praathuis’ voor de groep ouderen die nu vaak op het bankje bij de Hoofdtoren zit. Een definitief besluit is door B&W aangehouden om eerst een beter van beeld van de situatie te krijgen.

oostereilandbrug

Op het Oostereiland staan drie voormalige wachtershuisjes. In de vergadering van 26 oktober jl. is het college akkoord gegaan met het voorstel om de zuidwestelijke en zuidoostelijke huisjes aan twee verschillende partijen te verhuren. Inmiddels is voor grotere wachtershuisje bij de brug het plan opgevat om dit te gebruiken als "hangplek" of "praathuis" voor ouderen.

Het is namelijk gebleken dat er grote behoefte is aan een ontmoetingsplek voor ouderen in de buurt van de haven. De aanwezigheid van zo’n accommodatie op deze locatie zal zeker zorgen voor sociale controle. Ook daar is volgens de gemeente grote behoefte aan. Bovendien blijken deze ouderen momenteel al geregeld te fungeren als vraagbaak voor bezoekers van de haven.

Naar de mogelijkheden voor de derde ruimte, het voormalige trafohuis wordt nog gekeken. Onderzocht zal worden of hier een ijskar kan worden gestald of dat de ruimte kan worden gebruikt als traforuimte voor de "witte vloot". Het college besloot 14 december jl. het voorstel aan te houden. Er is behoefte aan meer regie op het eiland en een totaaloverzicht van voornemens, partijen en de belangen met betrekking tot de openbare ruimte.

bron www.hoorngids.nl

 

Nieuwsarchief