Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Duurzame verwarming/koeling op Oostereiland   (13-12-2010)

oostereilandHet project Oostereiland in Hoorn wordt voorzien van duurzame warmte- en koudeopwekkingsinstallaties. Deze WKO installatie bestaat uit een lange termijn energieopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen.

duurzameverwarming

Het principe is heel eenvoudig: De warmte welke er als overschot is in de gebouwen in de zomerperiode wordt normaal weggenomen met de klimaatinstallatie. In plaats van deze warmte direct af te staan aan de buitenlucht, wordt de warmte opgeslagen in de bodem. Hiertoe wordt een "bron" geslagen tot op 150m diepte. Op deze diepte ligt een water-zand pakket waarin de warmte bewaard kan worden. In de winterperiode wordt deze warmte weer op gehaald en wordt benut voor de opwarming van het gebouw. De warmtepomp zorgt ervoor dat de temperatuur van het water geschikt is voor gebruik in het gebouw. Voor de pieken in warmteverbruik en voor de warmtapwaterbereiding van de woningen worden er nog aanvullend hoogrendement CV-ketels geplaatst.

In de winter wordt de warmte afgestaan in het gebouw, en wordt weer koud water in de bodem opgeslagen om in de opvolgende zomer weer te kunnen benutten.

Het totale energieverbruik met deze duurzame warmte- en koudeopwekking ligt ca. 45% lager t.o.v. conventionele koel- en verwarmingsinstallatie s. De totale reductie in CO2 uitstoot bedraagt ca. 35%.

bron: www.oostereiland.nl

 

Nieuwsarchief