Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoogste punt Ireneschool   (23-11-2010)

Hoogste punt Muntstraat 7 te Hoorn. Onlangs is het hoogste punt bereikt van de onderhoudswerkzaamheden aan de voormalige Ireneschool in de Muntstraat. Op de hoeken van de dakvlakken van dit gemeentelijke monument zijn twee loden pironnen geplaatst. Pironnen zijn sierelementen die worden toegepast waar drie of meer dakvlakken bij elkaar komen. De pironnen steken boven het dak uit en zijn van keramiek of met lood of zink bekleed.


Geheel in de traditie van Hoorn is speciale aandacht gegeven aan deze bijzondere ornamenten. Op de pironnen is het jaartal van renovatie ‘2010’ in lood vormgegeven.

Het voormalige schoolgebouw is in opdracht van de gemeente Hoorn gerenoveerd. De afgelopen maanden heeft het gebouw daarom in de steigers gestaan. Met behoud van de kenmerkende zwarte Friese gegolfde dakpannen verkeert het dak nu weer in goede staat.


Naast de dakrenovatie zijn ook de gevels opnieuw geschilderd. Tijdens de werkzaamheden is in overleg met Pieter Meijers van bureau Erfgoed uitgebreid historisch kleurenonderzoek verricht. De onderzoekers Max en Leonieke Polman hebben op verschillende locaties soms meer dan 25 oude verflagen gevonden. Het onderzoek heeft laten zien dat de originele kleuren van het pand een totale andere kleurstelling hadden.


De ramen waren hierbij bruin van kleur en de kozijnen en gootlijsten okerkleurig. Om de voortgang van het project niet te belemmeren is besloten om de historische kleuren pas bij de volgende schildersbeurt aan te brengen. Dit biedt de onderzoekers tevens de tijd om de onderzoeksresultaten te laten uitwerken en de monumenten- en welstandscommissie te laten adviseren over de gewijzigde kleuren.

Hoorn, november 2010

 

Nieuwsarchief