Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Stadswandeling groep 5/6 van de Montessorischool   (10-10-2010)

oudhoorn

De kinderen van groep 5/6 van de Montessorischool wandelde met de gidsen van de Vereniging Oud Hoorn door de stad. Hieronder treft u hun reacties aan en een link naar de fotos van de plekken die zij bezochten.

De stadswandeling
Op vrijdag 10 september gingen we een stadswandeling maken. Het ging over de smaak van honderd jaar geleden. De gids vertelde over oude huizen, bijvoorbeeld dat huizen meer naar voren staan. We gingen naar het Westfries Museum om kruiden uit die tijd te ruiken. Ik vond de kaneel het lekkerste. We gingen ook nog naar de botterwerf. Daar gingen we een platvis proeven. We zijn langs een kerk gelopen die in 127 jaar oud is. Ook waren we op de Roode Steen geweest. Ik vond de wandeling heel leuk!.
Laurèl van der Linden van Sprankenhuizen.

De stadswandeling
Ik en mijn klas gingen een wandeling maken door de stad. En we gingen kijken naar de smaak van 100 jaar geleden. We hadden een gids en fotograaf. De gids vertelde ons over hele oude dingen. We gingen naar het Westfries museum en daar mochten we allemaal kruiden ruiken. Ook kregen we een stukje Hoornse broeder te proeven. We hebben op het Grote Oost naar de oude waterputten gekeken. Dat was onderweg naar de Botterwerf. Daar gingen we naar boten kijken en we hebben vis gegeten. De fotograaf heeft een foto gemaakt bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.
Cheyenne den Boer

De stadswandeling
Ik heb op vrijdag 10 september een stadswandeling gemaakt. Ik vond het heel erg leuk. Eerst kwam de gids, die ging van alles vertellen en uitleggen. Bijvoorbeeld hoe oud huizen waren en waarom die huizen naar voren stonden. Het ging allemaal over de smaak van honderd jaar geleden. We gingen ook langs een kerk, ook hebben we hele mooie ouden huizen gezien. In het Westfries museum hebben we allemaal oude geurtjes geroken. En als laatste zijn we naar de Botterwerf geweest om te kijken waarmee ze de vissen vangen. Ook hebben we een stukje Bot gegeten. Het leukste van de wandeling vond ik het vis proeven. Het was heerlijk!
Mirte Dekkers

De stadswandeling
Ik en mijn klas hebben een stadswandeling gemaakt op vrijdag 10 september. Er ging toen een gids mee. De gids vertelde ons heel veel. De wandeling begon bij het oude vrouwen huis. Van dat huis hebben we ook een foto van gemaakt. Toen kwamen we bij de grote kerk, hij vertelde dat de kerk ooit door een loodgieter in de fik gestoken is maar dat de brandweer er vlug en op tijd bij was. Bij een tweede keer werd de kerk getroffen door de bliksem en toen ging het mis. De kerk brandde af. De kerk die er nu staat is 127 jaar oud.
Ook gingen wij naar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Hij vertelde over hoe de mensen werden behandeld als ze iets heel erg fout hadden gedaan. In het Westfries museum gingen we naar een mevrouw die ons vele geuren liet ruiken. Dat was bijvoorbeeld kaneel. Ook Hoornse broeder gingen we proeven. Toen we weg gingen kregen we een spekje.
Op het Grote Oost vertelde de gids ons over de waterputten. Vroeger dronken de mensen bier in plaats van water. Omdat het water te vies was. Maar in het bier zat niet zoveel alcohol als nu. We gingen naar de Botterwerf. Een mevrouw daar liet ons een stukje vis proeven. De vis heette Bot. We gingen ook naar boten kijken. En dit is wat ik heb gedaan op vrijdag 10 september en ik vond het super leuk.
Jim Soechit

De stadswandeling
Vrijdag 10 september gingen de klas en ik een stadswandeling maken. We hadden een gids bij ons die vertelde wat er in de stad 100 jaar oud was. We gingen naar het Westfries museum, waar we verschillende kruiden gingen ruiken. De mevrouw vertelde ons dat wanneer mensen vroeger kiespijn hadden dat ze dan een kruidnagel in hun kies stopten. Dit was een soort van verdoving. Zodat ze geen pijn meer hadden. Daarna gingen we naar de zagerij daar werkt mijn vader met boten. En hij werkt het meest met de WR60. We mochten we vis proeven. Ook hebben we de scheepsjongens van de Bontekoe gezien. Daarna gingen we weer terug naar school. Het was heel leuk. Toppie.
Annemae Cramer

 

Nieuwsarchief