Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn meldde zich aan voor Hollandprijs 2010   (01-09-2010)

oudhoornDe Vereniging Oud Hoorn meldde zich aan bij de Historische Vereniging Holland om deel te nemen aan de Hollanddag, die in het teken van de websites staat. De Historische Vereniging Holland heeft als doel de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Holland onder een breed publiek te bevorderen. De vereniging ontplooit daartoe diverse activiteiten waaronder de toekenning van de zogenaamde Hollandprijs. Deze prijs wordt sinds 2007 uitgereikt aan een historische vereniging uit Noord- of Zuid-Holland. Hiermee hoopt het bestuur de aandacht voor de eigen lokale en regionale geschiedenis te vergroten en voorts het belang van historische verenigingen te onderstrepen.

De Hollandprijs zal worden uitgereikt op de daartoe ingestelde Hollanddag, die op vrijdag 19 november 2010 gehouden zal worden in het Haags Gemeentearchief. Er zullen twee prijzen ter beschikking worden gesteld van ieder € 350. Een prijs voor een historische vereniging tot vijfhonderd leden en een prijs voor een vereniging met meer dan vijfhonderd leden. Cultureel Erfgoed Noord-Holland en het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland zijn nauw betrokken bij de opzet en de uitvoering van deze Hollanddag.

Dit jaar staan de websites van de historische verenigingen centraal. Bij de beoordeling wordt in het algemeen gekeken naar vorm en inhoud van de website en in het bijzonder wordt nagegaan in hoeverre lokale historische informatie op de site aangeboden wordt.

Waar gaat de jury op letten bij de beoordeling van de websites?

Algemeen:

1. Wat staat er op de site over de plaatselijke geschiedenis?

2. Welke bronnen worden aangeboden op de website? (bijvoorbeeld foto’s in een beeldbank)

3. Hoe helder wordt de plaatselijke geschiedenis op de website weergegeven?

4. Is het uitnodigend om de website te raadplegen?

Vorm:

1.Heeft de homepage een overzichtelijke structuur?
2.Hoe is de routing? Is er een Home, een sitemap en veel gestelde vragen?
3.Werken alle links en ‘lees verders’?
4.Is de website actueel?
5.Zijn er mogelijkheden tot contact: e-mail adres, telefoonnummer, contact met het bestuur of de secretaris of met de webmaster? Kan men zich digitaal aanmelden als nieuw lid?
6.Zijn er elementen van interactiviteit? Web2.0 elementen zoals flickr, hyves, twitter of een blog? Is er ruimte voor inbreng van bezoekers?
7.Is de leesbaarheid en het taalgebruik afgestemd op schrijven voor het web?
8.Is er een actualiteitenrubriek?
9.Hoe is het gesteld wat betreft illustraties qua vorm en helderheid? . Komen de plaatjes snel in beeld? Hoe is de relatie tussen de illustratie en de tekst?

Inhoud:

1.Zijn de doelstellingen van de organisatie op de website terug te vinden?
2.Hoe is de relatie tussen de doelstelling en de website?
3.Voor welke doelgroep is de website in de eerste plaats bestemd? (De eigen leden, de lokale omgeving of ook verder)
4.Bevat de website educatieve onderdelen? (Lessen, cursussen, lezingen en dergelijke)
5.Is er een overzicht van publicaties over lokale historie?
6.Is er ook een digitale ontsluiting van de publicaties?
7.Bevat de website iets bijzonders of vernieuwend, iets extra’s?

Ontvangen inzendingen:

Stichting Historisch Abbekerk-Lambertschaag, Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam, Historische Vereniging Bergen NH, Historische Kring Bussum, Vereniging Oud Edam, Historische Vereniging die Goude, Stichting Historisch Halfweg, Stichting Historisch Genootschap Hauwert, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, Vereniging Oud Hoorn, Historische Kring Huizen, Historische Vereniging Koedijk, Historische Vereniging Koog-Zaandijk, Historische Stichting de Cromme Leeck, Historische Vereniging Lekkerkerk door de tijd, Historische Vereniging Maassluis, Oudheidkundige Vereniging Medenblick, Historische Vereniging Midwoud - Oostwoud, Historische Kring Nederhorst den Berg, Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel, Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, Historische Vereniging Rijswijk, Stichting Oud Sassenheim, Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen, Stichting Tussen Vecht en Eem, Historische Kring Velsen, Historische Kring Voorhout, Westfries Genootschap, Genootschap Oud-Westland, Vereniging Zaans Erfgoed

De Historische Vereniging Holland organiseert in samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland wederom de Hollanddag, ditmaal in het Haagse Gemeentearchief. De dag heeft dit jaar als thema websites. Op vrijdag 19 november is er gelegenheid voor de historische verenigingen van Zuid- en Noord-Holland om kennis te maken met elkaar en met elkaars activiteiten. Doel van de dag is om de verenigingen met tips en adviezen te helpen met het bouwen en onderhouden van hun websites. Als onderdeel van de Hollanddag worden er workshops gehouden.

Meer informatie: vindt u hier

 

Nieuwsarchief