Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nog één keer dwars door de dijk   (25-08-2010)

omringdijkDoor de Westfriese Omringdijk worden deze zomer sleuven gegraven voor archeologisch onderzoek. Op woensdag 1 september biedt het hoogheemraadschap belangstellenden nog één keer de gelegenheid om tussen 19.00 en 21.00 uur kennis te maken met de archeologie van de dijk. De sleuf ligt op de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn nabij industrieterrein Hoorn-80. Archeoloog Michiel Bartels licht toe wat de betekenis is van wat in de sleuf te zien is.

archeologiedijk

De Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn wordt versterkt. Tot 2012 wordt hard gewerkt om de dijk te verhogen zodat de veiligheid weer voor lange tijd voldoet aan de vastgestelde eisen. Onderdeel van de dijkversterking is het aanbrengen van nieuwe stukken dijklichaam en het weghalen van oude delen. Juist deze oude delen bevatten een schat aan informatie.

Archeologie dijk bij Hoorn-80
Eerder deze zomer werden in opdracht van het hoogheemraadschap nabij Oosterleek, Wijdenes en Schellinkhout al drie sleuven door de dijk gegraven. Daar werd het hart van de oudste Omringdijk onderzocht. Bij dit onderzoek ligt het accent op de opbouw van een slapende dijk en hoe deze veranderde in een wakende zeewerende dijk. De waterbouwkundige technieken die hierbij werden toegepast en de materialen die werden gebruikt, zijn nog niet eerder in dit onderzoek waargenomen.

Het dijkvak bij Hoorn-80 kenmerkt zich door zijn kaarsrechte verloop. Het is dan ook een inlaagdijk, die destijds achter de oude uiterdijk werd gebouwd. De uiterdijk werd na zeer zware stormen in 1702 en 1715 opgegeven. Het voorland dat toen ontstond, was in de 18de eeuw allemaal al weggeslagen. De slapende dijk werd een wakende dijk. In 2008 is op deze locatie van de Westfriese Omringdijk al onderzoek gedaan. Daarbij werd de buitenzijde van de dijk blootgelegd. Hierbij werden maar liefst acht rijen van de 17de-18de eeuwse paalwering gevonden.

Rondleiding
Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 1 september tussen 19.00 en 21.00 uur voor een bezoek aan de archeologische sleuf in de dijk nabij Hoorn-80. De locatie is te bereiken per auto vanaf Hoorn of Enkhuizen via de N506, afslag Hoorn-80. Van daaruit staat een route aangegeven.
Opgelet: bij zware regenval of onweer gaat de excursie niet door. Stevige schoenen zijn nodig, want het kan glad zijn in de sleuf

 

Nieuwsarchief