Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Expositie "Varend Erfgoed" geopend   (15-06-2010)

varenderfgoed

Vandaag is door Coen Droog, waarnemend voorzitter van Oud Hoorn een nieuwe expositie in het Verenigingsgebouw geopend. De exposite is vrij te bezichtigen tijdens de gebruikelijke openingsuren op dinsdag en donderdag (10-16u.) en op zaterdag van 10- 14.00u. De toespraak die tijdens de opning werd gehouden treft u hieronder aan.

Geachte dames en heren,

Omdat onze voorzitter Egbert Ottens met vakantie is, ben ik als zijn vervanger gevraagd deze tentoonstelling openen. Dat doe ik dan ook met veel plezier.

Toen we enige maanden geleden met Peter Dorleijn contact opnamen om in onze expositieruimte te exposeren, waren we heel blij dat hij meteen ja zei.
Waarom een tentoonstellingverzoek van Peter Dorleijn in de expositieruimte van Oud Hoorn, zult u zich mogelijk afvragen.
Peter is voor ons de belichaming van het streven om de historie van de IJsselmeervisserij en de daarbij gebruikte boten en technieken voor het nageslacht te bewaren. Velen kennen hem als de man die dagelijks met fiets, mand en hond richting het Oostereiland fietst om daar op de botterwerf aan het werk te gaan en het erfgoed varend te houden. Ik ken geen mensen die niet alleen met hart en ziel dag en nacht bezig zijn met het behoud van de bruine vloot en die naast deze gedrevenheid ook nog eens de creativiteit bezitten om Hoorn , het IJsselmeer en de botters met diverse technieken in beeld prachtig weer te geven. Het resultaat treft u hier aan. Peter was al eerder bij onze vereniging in beeld. Tgv. het 90 jarig bestaan van onze vereniging in 2007 werd Peter door het bestuur van OH uitgenodigd om een van de vijf monumenten die onze vereniging bezit, te schilderen of te tekenen. Peter koos voor een linosnede van Bierkade 10. De linosnede die in het klein op de achterkant van de uitnodiging staat, hangt daar aan de wand. Overigens is deze linosnedebijna uitverkocht. Hij heeft niet alleen linosneden gemaakt.. We zien hier een overzicht van etsen, aquarellen, zeefdrukken en linosneden die Peter vanaf de jaren 80 heeft gemaakt. Het ziet er prachtig uit. Peter, je hebt eer van je creatieve arbeid.

De naam van de expositie is door Peter Varend Erfgoed genoemd. De botter was vroeger beeldbepalend voor het IJsselmeer. Zijn ideaal om de botter te behouden en het vastleggen en levendig houden van de historie van de IJsselmeervisserij voor onze kleinkinderen en het verdere nageslacht, ligt in het verlengde van de doelstelling van Oud Hoorn. Richt Peter zich op het varend erfgoed, Oud Hoorn houdt zich bezig met het behoud van het monumentale erfgoed op het vasteland van Hoorn. Daarom is deze tentoonstelling hier bij Oud Hoorn meer dan op zijn plaats.

Met de wens dat u en de toekomstige bezoekers veel kijkplezier aan deze expositie beleven, open ik deze tentoonstelling.

Dank u wel. coen Droog.

De tentoonstelling"Varend erfgoed" met werken van Peter Dorleijn loopt van 17 juni tot 11 september.

Peter Dorleijn is één van de 5 Hoornse kunstenaars die voor het 90-jarig bestaan van de Vereniging uitgenodigd werd om één van haar vijf monumenten vast te leggen.

bierkade10

Bierkade 10

Peter Dorleijn (1937) volgde de Opleiding voor Tekenleraren in Amsterdam. In 1965 verhuisde hij naar Hoorn om les te geven aan wat toen het Westfries Lyceum heette en nu OSG West-Friesland. Hij bleef bijna vijfendertig jaar aan deze school verbonden.

Als tekenaar is hij bekend geworden door zijn aquarellen, penteke-ningen, etsen en ander grafisch werk over de oude zeilvaart en
-visserij. Deze belangstelling voor maritieme onderwerpen - eerder al sluimerend aanwezig - kreeg in 1960 een sterke impuls door de aankoop van een oude botter in Spakenburg. In deze voorheen
belangrijke vissershaven maakte hij kennis met de verdwijnende Zuiderzeecultuur, een confrontatie die van grote invloed zou blijken te zijn op zijn verdere leven en werken.

varenderfgoed

De verhalen van oude vissers en ambachtslieden over hun vroegere bestaan inspireerden niet alleen tot het vastleggen in tekeningen, zij werden ook op schrift gesteld. Uiteindelijk leidde dit tot de
opdracht een diepgaand onderzoek te doen naar de geschiedenis van de verdwenen visserij. Uit dit onderzoek kwamen de vijfdelige boekenserie ‘Van gaand en staand want’ en het standaardwerk
‘De bouwgeschiedenis van de botter’ voort. Hiervoor maakte Peter Dorleijn honderden illustraties.

Naast dit toegepaste werk is in de loop der jaren ook een collectie vrij werk ontstaan, veelal in grafische technieken. Aanvankelijk
waren dit vooral etsen en zeefdrukken, de laatste tijd ook linosnedes. Hiervan zijn tijdens de expositie voorbeelden te zien en daarnaast enkele aquarellen.

Dorleijn signeert zijn werk met ‘Petrus fecit’ (gemaakt door Peter).

 

Nieuwsarchief