Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

HIP: voedsel in WO II + bewoners Avondlicht   (16-05-2010)

HIP

Wat eten we vandaag? Tegenwoordig een heel normale vraag: wat eten we vandaag? Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er niet veel te kiezen. De meeste mensen waren al blij als het dagelijks brood op tafel stond. In het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek aan de Wisselstraat is de komende maanden een kleine interactieve tentoonstelling te zien en te beluisteren met het thema ‘Voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

Persoonlijke verhalen
Dit alledaagse onderwerp wordt bijzonder door de persoonlijke ervaringen van de inwoners van Hoorn. Op 4 mei interviewden wij een aantal inwoners van Avondlicht over hun herinneringen aan eten in oorlogstijd. Videoclub Hoorn filmt deze interessante verhalen en verwerkt ze tot korte filmpjes. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom naar het HIP waar nog meer te zien is zoals een boek van de Centrale Keuken en een huwelijks-Bijbel die een bombardement heeft overleefd.

Bewoners Avondlicht gefilmd:

De steenrijke familie Brenninkmeijer (van C&A) had in de oorlog ook niets te eten. In Venhuizen werden de schapen op het land dronken toen er bij een voedseldropping flessen whisky landden, die niet heel bleven. En brood in de schooltas was niet veilig, zo’n honger had iedereen. Dat soort verhalen vertelden vier bewoners van verzorgingshuis Avondlicht dinsdag voor de camera aan Aagje Gosliga van de Bibliotheek Hoorn. De interviews zijn binnenkort te zien in het Historisch Informatie Punt (HIP) in de bibliotheek in de Wisselstraat. De bibliotheek is juist op zoek naar de verhalen van gewone West-Friezen. Gosliga: ,,Die oorlogsherinneringen kunnen we nu nog uit de eerste hand horen, over tien jaar is er bijna niemand meer die de oorlog bewust heeft meegemaakt.

’’’s Middags verschijnen drie tachtigers voor de camera. Het zijn de van oorsprong Spierdijkse bakkersdochter Annie Floris-Rood (88) en twee Venhuizers: Emma Laan-Laan (86) en Theo Balk (83). Vrijwilligers van de Videoclub Hoorn en de regio leggen hun herinneringen vast.Gosliga wil vooral weten hoe het ging met eten in de oorlog. Annie Floris vertelt dat alles op de bon was. De zakken meel die haar vader nodig had om brood te bakken ook. Zo werd het schaarse voedsel eerlijk verdeeld. ,,En mensen kwamen uit Amsterdam om eten te halen. Die kregen dan ook weer wat. Of we moesten van onze moeder op de fiets met een paar broden naar een tante in Haarlem.’’Wedgwood Annie Floris werkte bij de familie Brenninkmeijer in Amsterdam. Ook daar was in de oorlog schraalhans keukenmeester. ,,Ze aten heel gewoon. Rode kool, bietjes, dat soort dingen. Ze hadden een prachtig Wedgwood servies. Daar raakte steeds meer van weg. Volgens mij ruilden ze wel eens wat voor eten.

’’Emma Laan kende in de oorlog geen gebrek. Haar vader had een tuindersbedrijf. In de oorlog waren er wel veel monden te voeden, want de familie had evacués en onderduikers in huis. En later kwamen er hongerige Amsterdammers langs. ,,Ze kwamen aan de deur of we te eten hadden. Ik herinner me dat ik elke dag grote pannen erwtensoep kookte. Iedereen die aan de deur kwam lieten we mee-eten.’

’Theo Balk: ,,Die broodrantsoenen waren misschien goed voor mensen met een kantoorbaan, maar als je op het land werkte had je veel meer nodig. Wij schakelden al snel over op twee warme maaltijden per dag. Later teelden we tarwe, van het meel leverde de bakker ons brood.’’Theo zat in de oorlog op de technische school in Hoorn. ,,Je moest je tas met brood goed in de gaten houden, want jongens die niets te eten hadden, stalen het. Dan ging het schoolhoofd naar bakker Otten, voor de jongens die hun brood kwijt waren."

bron: www.nhd.nl

Wilt u ook geschiedenis schrijven?
Het blijft namelijk niet bij deze verhalen. Wij willen uw verhaal ook graag horen en roepen u op om uw eigen, unieke verhaal met ons te delen. U kunt uw verhaal en eventueel foto’s insturen naar Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8, 1621 CT Hoorn, of via de mail naar cv@bibliotheekhoorn.nl. De verhalen worden getoond in het HIP en op internet.


Historisch informatiepunt is HIP
Het HIP is een bijzondere samenwerking tussen het Westfries Archief, het Westfries Museum, Vereniging Oud Hoorn en Bibliotheek Hoorn. Het verbindt de lokale geschiedenis van Hoorn op unieke wijze met de inwoners van Hoorn. In het HIP komen heden, verleden en toekomst samen. Bovendien krijgen de collecties van deze instellingen dit jaar een eigen platform in de vorm van een website. Ook andere organisaties en alle inwoners van Hoorn kunnen zich dan bij dit initiatief aansluiten en hun informatie met elkaar delen.

 

Nieuwsarchief