Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een indrukwekkende gedenktocht   (13-05-2010)

wandeling WOIIDe eerste ontmoeting met de heer Ursem, één van de stadsgidsen van Hoorn,
("Zeg maar Huub" zei hij met een brede glimlach) was pal voor de deur van mijn voormalig onderduikadres aan de Breed.
Het zou het begin worden van een indrukwekkende avond. Een herdenkingstocht naar aanleiding van 65-jaar Bevrijding, georganiseerd door de Vereniging Oud Hoorn. De groep van ongeveer 80 belangstellenden bestond uit jong en oud.
Vooral opvallend was de aanwezigheid van het grote aantal jonge kinderen die deze tocht zou gaan meelopen. We werden opgedeeld in kleine groepen en onder leiding van de stadsgidsen begon de Vrede en Vrijheidswandeling langs de dijk en door de binnenstad van Hoorn.

Huub Ursem bij momument
Start van de wandeling bij het monument "Afscheid" bij de Parkschouwburg.
Huub Ursem geeft uitleg.

Huub, onze groepsgids, begon de tocht met nogmaals een bezoek aan mijn onderduikadres aan de Breed 6. Hij vertelde het verhaal van mijn terugkeer aan mijn "ouderlijk huis", een paar jaar geleden. De moedige daad van de familie Kaldenbach om mij daar, met gevaar voor eigen leven, te verschuilen en de eer die ik deze moedige mensen postuum heb kunnen bewijzen, in de vorm van een inschrijving in het Gouden Boek van Israël.
Een prachtig handgeschreven certificaat heb ik nog niet zo lang geleden aan de nabestaanden mogen overhandigen.
Onze gids Huub toonde met trots een kopie van het certificaat aan de groep. Ook wist hij tot mijn verrassing nog enige leuke anekdotes te vertellen uit de tijd toen ik daar verbleef. Herinneringen aan de kogelflesjes-limonadefabriek, de paardenstallen en het Zuiderzee zwembad.
Een aangrijpend moment, niet alleen voor mijzelf, maar het riep ook bij de anderen van de groep zichtbaar emoties op.

Jaap Wiggers geeft uitleg
Jaap Wiggers geeft uitleg over de vliegtuigcrash boven Hoorn.
Men staat hier op de Westerdijk bij het monument "Zij vielen voor ons" van Truus Menger.

We vervolgden onze wandeling langs de prachtige monumenten gemaakt door Truus Menger. 5 Beelden van handen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog symboliseren.
Een vrouw legde met eerbied een bloem bij een beeld. De wind was koud, maar de hartverwarmende wijze waarop Huub de anekdotes en achtergrondverhalen vertelde, deed de kou snel vergeten. Hij stond stil bij het vliegtuigongeluk boven Hoorn, waarbij de neerstortende toestellen vele slachtoffers maakten. Maar ook vertelde hij over de redding van het kind wat nog levend uit de puinhopen gehaald kon worden. De tocht ging vervolgens langs indrukwekkende gedenkplaatsen. Onder andere het "Achterhuis" van de moedige onderwijzeressen Aaf Dell en Dieuw van Vliet, die vlak onder het oog van de Duitsers vele onderduikers, waaronder een achttal Joden, huisvestten. Daarbij geholpen door Odile Moreels, de directrice van het Stadsziekenhuis. Een plaquette aan de gevel van het huis herinnert nog aan deze moedige vrouwen. De fusilladeplaats bij de Grote Kerk herinnert aan de wraakactie van de Duitser, die op deze plek 5 onschuldige burgers ombrachten. De plek was getooid met vele bloemstukken. Ook stonden we stil bij de indrukwekkende lijst met 56 namen die op de gedenksteen aan de muur van Statenlogement gebeiteld staan. Onschuldige mensen, joden en niet-joden, die in de Tweede Wereldoorlog door toedoen van de Duitsers zijn omgekomen.

Speciale uitleg voor kinderen
Werenfridus leerlingen Eva van 't Klooster en Nathalie Groot geven speciale uitleg aan de meelopende kinderen.

De boeiende wandeling eindigde in het Oost-Indisch Pakhuis, het onderkomen van de Vereniging Oud Hoorn, waar een tijdelijke tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te zien was. Het was een waardige afsluiting van een voortreffelijk voorbereidde gedenktocht, welke ons herinnert aan het moedige verzet door de inwoners van Hoorn tegen de Duitse bezetters.Zij die daarbij omgekomen zijn hebben hun leven voor onze vrijheid gegeven. Hun namen zullen voor altijd met groot respect bij ons voortleven.

Gabriël de Leeuw (Schuilnaam Keesje Hoogendijk) Ex-onderduiker.

Foto's: H.M Stumpel

Zie ook: "Wandeling 40 - 45"

 

Nieuwsarchief