Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Museumhaven Oostereiland en 3.7 ton voor steiger   (21-04-2010)

oostereilandbrug

De Stichting Werf De Zagerij hoopt dat het plan voor een Centrum Varend Erfgoed in iets versoberde vorm nog dit jaar kan worden uitgevoerd op het Oostereiland in Hoorn. Anita Muller: ,,Wat wij in ieder geval willen is een bezoekerscentrum en een museumhaven.''

De Zagerij is al zo'n vier jaar in gesprek met de gemeente en andere partijen over hoe de uiterste punt van het Oostereiland eruit zou moeten komen te zien. De stichting heeft een fraai ontwerp, waarin onder meer een bezoekerscentrum en een botenhelling zijn opgenomen.

Maar ook een onderhoudswerkplaats en opslagruimte zijn nodig. De westoever zou geschikt gemaakt kunnen worden als museumhaven voor meerdere schepen dan de botters en schouwtjes van de Stichting Hoornse Schouw en Vereniging Botterbehoud, die er nu liggen.

Muller: ,,We denken dan ook aan oude slepers en andere werkschepen. Het is een prachtige plek, bovendien is er nergens langs het Marker-en IJsselmeer een dergelijke museumhaven.'' Maar de plannen kosten geld en dat hebben de huidige gebruikers van wat in de volksmond De Botterwerf heet, niet in voldoende mate. Daarom is nauw overleg nodig met de gemeente en andere subsidiegevers.

bron www.nhd.nl




Ruim 3,7 ton voor steiger Oostereiland
De gemeente Hoorn krijgt van de Provincie Noord-Holland 377.000 euro subsidie voor de aanleg van een nieuwe steiger aan de westelijke kade van Oostereiland. Wethouder Roger Tonnaer nam de subsidie op woensdagmiddag 21 april in ontvangst uit handen van gedeputeerde van Water, Rinske Kruisinga. De nieuwe steiger is bedoeld als uitbreiding van aanlegplaatsen voor met name de historische vaartuigen van de chartervloot.

De nieuwe steiger komt aan de westkant van Oostereiland, aan de kant van de jachthaven. Het gaat om een stenen kademuur met daaraan een steiger van zo’n 300 meter, die plaats biedt aan minimaal 17 en maximaal 50 vaartuigen. De aanlegplaatsen krijgen walstroom en watervoorziening. Ook komt er voor de schippers een werkplaats met opslagruimte. Deze komt in de nog te realiseren Botterwerf.
Door de komst van de nieuwe steiger wordt het aantal aanleg plaatsen voor met name de historische schepen van de chartervloot uitgebreid. Hiermee kan de binnenhaven worden ontlast en komen daar extra plaatsen vrij voor de kleinere recreatievaart. ‘Dit betekent overigens niet dat de bruine vloot in zijn geheel uit de oude binnenhaven verdwijnt, maar dat een deel bij Oostereiland kan worden ondergebracht,’ aldus wethouder Roger Tonnaer. ‘Wij verwachten dat de culturele bezienswaardigheden op het Oostereiland en het havenbezoek door de bezoekers van charterschepen elkaar kunnen versterken, en dat komt Hoorn als cultuurstad alleen maar ten goede.’

Eerder ontving de gemeente Hoorn al 400.000 euro aan subsidie voor de vernieuwing van de brug naar Oostereiland en een nieuw havensteunpunt. Beide subsidies komen voort uit het programma Water als Economische Drager (WED) van de Provincie Noord-Holland. De steiger is naar verwachting medio 2011 klaar.

bron www.hoorn.nl zie ook: Historische haven Hoorn

 

Nieuwsarchief