Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Tentoonstelling "Hoorn in oorlogstijd" geopend   (25-04-2010)

gemobiliseerde

Op zaterdag 17 april werd in de expositieruimte van de Vereniging Oud Hoorn de tentoonstelling "Hoorn in oorlogstijd" geopend. De openingshandeling werd verricht door de heer Ben de Haan, neef van de op 10 mei 1940 gesneuvelde dienstplichtig sergeant Piet de Haan. Tijdens de tentoonstelling wordt ruim aandacht gegeven aan de gebeurtenissen rond deze in Hoorn geboren militair.
Gedurende de maanden april en mei zal op veel plaatsen in Hoorn worden herdacht dat 70 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Aansluitend wordt tevens herdacht dat 65 jaar geleden Duitsland capituleerde en ook Hoorn werd bevrijd. Hoornaar Frans Zack schetst tijdens de expositie via beelden en voorwerpen een beeld van de gebeurtenissen die in Hoorn hebben plaatsgevonden. Zo dragen nog tal van plaatsen in Hoorn de sporen van de Tweede Wereldoorlog.

40-45

Zo is daar bijvoorbeeld de plaquette in de Nieuwsteeg aan de zijmuur van de Statenpoort. Hier vindt men maar liefst 56 namen van inwoners van Hoorn die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben. Het is triest te zien hoeveel namen van Joodse medeburgers op deze plaquette te lezen zijn. Van de eens zo bloeiende Joodse gemeenschap in Hoorn was na de Tweede Wereldoorlog helaas in het geheel niemand meer over.

40-45De eens zo trotse Joodse synagoge aan de Italiaanse Zeedijk was vervallen tot een kolenopslagplaats en werd uiteindelijk gesloopt.
Peter Tack heeft het op zich genomen de mensen achter al deze namen te achterhalen en hen in beeld te brengen. Gedurende de expositie kan men via een beeldscherm zien om welke mensen het gaat en wat er met hen gebeurd is.

noodgeld
De tentoonstelling die door Frans Zack, samen met Marit Veerman werd opgezet, laat ook het noodgeld zien dat op 14 mei 1940 door de gemeente Hoorn werd uitgebracht. Dit originele noodgeld is nog niet eerder ergens in Hoorn geëxposeerd. De Vereniging Oud Hoorn gaat er dan ook trots op dat men deze unieke stukken, die werden opgediept uit het depot van het Westfries Museum, kan tonen.

Zie ook:
Noodgeld in www.geheugenvannederland.nl

Het was de heer Egbert Ottens die in een kort openingswoord verklaarde dat de vereniging ingenomen is met deze expositie en hij sprak de hoop uit dat vooral ook de jeugd een kijkje zal komen nemen. Vervolgens was het woord aan de heer Ben de Haan die een speciaal welkomswoord kon richten tot zijn oom, Martin de Haan en broer van Piet de Haan, de gesneuvelde militair. "De vreselijke gebeurtenis die mijn tante Dora, de echtgenote van oom Piet, is overkomen heeft ook binnen onze familie zijn sporen achtergelaten. Deze gebeurtenis is altijd een moeilijk te bespreken onderwerp geweest", aldus Ben de Haan. "Dit is iets om nooit te vergeten maar ook door te geven aan de volgende generatie. Zodat wij niet alleen onze kinderen maar ook hun kinderen door kunnen geven altijd waakzaam te blijven en met respect de gevallenen in de oorlogsjaren te blijven herinneren. Wij moeten hen leren waardering te hebben voor de mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid".
Met deze woorden besloot Ben de Haan zijn openingswoord.

oorlogsherinneringskruis Vervolgens kon hij als openingshandeling het aan zijn oom Piet postuum verleende Oorlogsherinnerings-kruis aan de geëxposeerde collectie toevoegen.

Zie ook: Onderscheidingen op www.ww2awards.com

bendehaanenfranszack

Ben de Haan en Frans Zack (links)

bendehaan

Hier op de foto Ben de Haan die bij de expositie de openingshandeling verrichtte, samen met zijn 90-jarige oom Martin (links). Martin de Haan is de 12 jaar jongere broer van de in mei 1940 gesneuvelde dienstplichtig sergeant/foerier Piet de Haan.


De tentoonstelling is te bekijken in Het Oost-Indisch Pakhuis, Onder de boompjes 22, 1621 GG Hoorn

Openingstijden:
Dinsdag en donderdag: 10.00 uur - 16.00 uur
Zaterdag: 10.00 uur - 14.00 uur


In een nieuwe rubriek van deze website treft u meer informatie aan met betrekking tot de tentoonstelling , de plaquette met 56 namen, de virtuele wandeling 40-45 en de Stille Tocht.

 

Nieuwsarchief